in

Băsescu cheamă românii la referendum: parlament unicameral cu 300 de membriPreşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, 11 iunie, că a decis să convoace un nou referendum în care românii să se pronunţe asupra reducerii numărului de parlamentari la 300 şi adoptarea Parlamentului unicameral. Sunt aceleaşi întrebări la care românii au fost chemaţi să răspundă şi în 2009, referendum validat cu 50,16% prezenţă la vot, din care 77% au votat propunerile preşedintelui. Demersul preşedintelui vine după ce procesul de revizuire a Constituţiei a ignorat rezultatele consultării populare din urmă cu 4 ani.

“Mi-am început cel de-a doilea mandat, premergător lui, obiectivul în campanie a fost modernizarea statului, un stat flexibil, uşor, ieftin. De aceea a fost şi procesul de reducere a personalului bugetar. Un obiectiv a fost şi revizuirea altor instituţii, una din ele este Parlamentul României. Un Parlament care poate fi caracterizat ca ineficient şi desprins de realităţile legislative. Marţea sau miercurea parlamentarii votează 50 de legi fără să ştie despre ce e vorba. Practic Parlamentul funcţionează ca un Parlament unicameral. De aceea am declanşat un referendum – parlament unicameral, 300 de parlamentari. A fost un referendum valid. În aceste condiţii, am iniţiat procesul de revizuire a Constituţiei care punea în aplicare rezultatul referendumului, pe care l-am considerat obligatoriu în baza art. 2 din Constituţia României. Cea mai puternică formă de suveranitate. Din păcate, acum o lună, plenul Parlamentului a respins propunerea de revizuire a Constituţiei. S-a trecut la elaborarea unei noi Constituţii în care nu se ţine cont de rezultatele referendumului din 2009.

Această atitudine a Parlamentului României, a majorităţii USL nu este compatibilă cu statul de drept şi creează un precedent periculos în care se refuză punerea în aplicare a voinţei libere exprimată de popor. Această atitudine a majorităţii USL nu are nimic în comun cu democraţia.

Misiunea mea este să apăr interesele poporului român până la capă. Am declanşat procedura unui nou referendum: dacă românii doresc un Parlament unicameral şi dacă vor 300 de parlamentari. (…) Sunt hotărât să-i determin pe parlamentari să respecte votul cetăţenilor”, a declarat preşedintele Băsescu.

După spusele preşedintelui, referendumul va fi organizat abia după ce Curtea Constituţională se va pronunţa asupra legalităţii actualului proiect de revizuire la care lucrează parlamentarii Uniunii Social-Liberale.

Referendumul din 2009

În data de 22 noiembrie 2009, românii au fost chemaţi la urne în cadrul Referendumului pentru trecerea la parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari. Votul a fost organizat în acelaşi timp cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, fapt care a stârnit critici din partea societăţii civile, deoarece, preşedintele Băsescu apărea pe două afişe: pe cel de candidat în alegeri şi pe cel privind referendumul.

Cele două întrebări la care românii au fost invitaţi să răspundă au fost: “Sunteţi de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România?” şi Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?”

Pentru a fi validat, era nevoie de prezenţa la urne a unui procent de 50% plus 1 din numărul de alegători. Autorităţile au anunţat că 50,16% din electorat şi-au exprimat voturile ceea ce a determinat validarea referendumului.

Potrivit datelor, 77,78% dintre români s-au exprimat în favoarea trecerii la un parlament unicameral şi a reducerii numărului de aleşi la 300.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Eurostat: Marea Britanie – magnet pentru imigranți

Autostrada care ne leagă de Occident