După protestul neautorizat al polițiștilor la Palatul Cotroceni, de vineri 24 septembrie, ministrul Blaga a amenințat cu retorsiuni. “Au dreptul să-şi manifeste nemulţumirea, ca toţi cetăţenii acestei ţări, în cadru strict legal. În faţa Palatului Victoria, unde aveau tot dreptul să manifeste între anumite ore, nu ridic nicio obiecţie nici vis-a-vis de ce au strigat, oamenii la supărare pot să strige tot ce doresc, să-şi arate nemulţumirea, dar din moment ce au pornit în marş neautorizat spre Palatul Cotroceni, de data asta lucrurile nu mai sunt în regulă şi nu vom avea un tratament preferenţial faţă de poliţişti”, a spus Blaga.
Poliţiştii care şi-au aruncat caschetele riscă pedeapsa cu închisoarea de până la trei ani. Aruncarea caschetelor de către poliţişti şi de ceilalţi reprezentanţi ai autorităţii statului, în cadrul protestului de vineri din faţa Palatului Cotroceni, constituie infracţiune, care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la trei ani, potrivit Codului penal. Articolul 236 din Codul penal referitor la ofensa adusă unor însemne prevede că “orice manifestare prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani; manifestarea prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la trei luni sau un an sau cu amendă”.
Traian Băsescu apoi a șocat opinia publică, anunțînd că nu mai vrea ca polițiștii să-i asigure protecţia, după ce aceștia l-au contestat. Preşedintele a dat dispoziţie ca efectivele Ministerului Administraţiei şi Internelor să nu mai participe la asigurarea protecţiei sale, începând de vineri, ora 17.00, decizia fiind luată în contextul participării unor angajaţi ai ministerului la marşul ilegal de protest. Serviciile din subordinea MAI implicate în acţiuni de protecţie a preşedintelui sunt Jandarmeria, Poliţia şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, însă toate acestea acţionau sub coordonarea SPP, care, în urma deciziei şefului statului, le preia atribuţiile.
Băsescu a declarat că salariaţii MAI care au manifestat vineri la Cotroceni au încălcat legea, menţionând că aceştia, prin gestul ilegal făcut, au subminat autoritatea statului român. “Ceea ce domniile lor au făcut vineri, cei şase mii de poliţişti, nu s-a încadrat nicicum în obligaţiile pe care ei le au în viaţa de zi cu zi. Cu atat mai mult, încălcarea legii s-a făcut purtând uniforma statului roman şi pe uniformă purtand simbolurile statului român (…) Cred că cel mai grav lucru din ilegalităţile comise de poliţiştii care s-au angajat într-un marş autorizat este că, pur şi simplu, au subminat autoritatea statului român şi instituţiile statului român, fie că este vorba de Ministerul Administraţiei şi Internelor, ca instituţie, fie că este vorba despre instituţia prezidenţială”, a spus preşedintele.
În calitate de preşedintele, a spus Băsescu, nu poate asocia Administraţia Prezidenţială cu salariaţii dintr-o instituţie a statului care încalcă legea. “Am dat dispoziţie SPP-ului să nu mai apeleze la serviciile Ministerului Administraţiei şi Internelor”, a precizat şeful statului. În acest context, Traian Băsescu a declarat că “este problema Guvernului de a rezolva imediat problemele de disciplină”, referindu-se la încălcările legii de către angajaţii MAI.
Preşedintele FSNPPC, Marian Gruia, a declarat că preşedintele încalcă legea prin renunţarea la serviciile Poliţiei Rutiere. Gruia a interpretat mesajul preşedintelui ca fiind o chestiune de imagine, în sensul că “vrea să arate că face doar ce vrea”. Potrivit lui Gruia, legea obligă Poliţia Rutieră să asigure deplasarea coloanei oficiale a Preşedinţiei, iar prin renunţarea la serviciile acesteia înseamnă, implicit, încălcarea legii.
Premierul Emil Boc, urmând exemplul șefului său de la Cotroceni, a renunţat și el la protecţia Poliţiei. Boc a decis să renunţe la protecţia Poliţiei şi Jandarmeriei, hotărâre comunicată acestora duminică 26 septembrie, la întoarcerea sa de la New York, unde a participat la reuniunea ONU. Boc a sosit duminică la sediul Guvernului condus doar de maşini aparţinând SPP, fără ca din escortă să facă parte şi echipaje ale Poliţiei.
Reacții
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că în scandalul cu Poliţia şi Jandarmeria, Traian Băsescu este ultimul care trebuie să se victimizeze, precizând că acesta, ca şef de stat, ar trebui să se întrebe de ce au loc aceste proteste, exprimate atât de radical. “E trist că poliţiştii au aruncat cu şepcile care purtau însemnele naţionale, dar cred că şeful statului e ultimul care trebuie să se prezinte drept victimă. Şeful statului e un om care direct sau indirect a jignit aceşti oameni purtători ai uniformei, ai însemnelor naţionale, şi pe poliţişti, ca şi pe militari, în repetate rânduri, şi dacă în 20 de ani cu multe tensiuni sociale, cu manifestaţii şi chiar lupte de stradă, poliţiştii nu au făcut ala ceva şi o fac acum, domnul Traian Băsescu ar trebui să se întrebe de ce”, a susţinut Crin Antonescu.
”Orice preşedinte care merită aceast titlu şi care e la înâlţimea acestei demnităţi publice şi-ar fi pus problema cum s-a ajuns ca poliţiştii să manifeste în felul acesta şi să-şi exprime nemulţumirea atât de radical. Tot ce a înţeles domnul Băsecu de aici este că poliţia, după şcoală, după sănătate, presă, opoziţie, a devenit şi ea un fel de duşman personal, şi printr-o reacţie arbitrară scoate Poliţia dintre instituţiile fudamentale ale statului”, a mai spus Antonescu.
Vicepreședintele PNL Mihai Voicu a scris pe blogul său: ”Situatia lui Băsescu aduce din ce în ce mai mult cu cea din ultimele zile ale lui Ceaușescu, mai puțin perspectiva unei delegații dus la Târgoviște. Ca și Ceaușescu, Băsescu a rămas doar cu Securitatea și cu Emil Bobu, pardon, Boc”.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat că decizia preşedintelui Băsescu de a renunţa la serviciile structurilor MAI reprezintă încă un gest al războiului pe care acesta îl duce împotriva populaţiei. “După medici, după profesori şi pensionari, urmează încă o categorie socio-profesională cu care Traian Băsescu este în război, poliţiştii”, a adăugat el. Preşedintele PSD a mai afirmat că decizia lui Traian Băsescu este şi un atac direct împotriva ministrului Internelor, Vasile Blaga.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, fostul lider al PSD, apreciază că renunţarea de către preşedintele Traian Băsescu la serviciile lucrătorilor din MAI reprezintă o “jignire inutilă” care nu îşi avea rostul. “Trebuie să te pui şi în situaţia unui subofiţer sau unui tânăr ofiţer care are salariul amputat, care este disperat şi care nu mai are cu ce să-şi plătească ratele la casă sau cu ce să-şi trimită copiii la şcoală. Eu cred că trebuie mult mai multă compasiune şi solidaritate reală, nu doar mimată, din partea conducerii statului. Cred că este o jignire inutilă şi care nu îşi are rostul. Până la urmă putem comenta de ce poliţiştii fac grevă”, a declarat Mircea Geoană.