Menu
in

Cele mai halucinante promisiuni electorale



După ce timp de patru ani cuvântul de ordine a fost austeritate, acum politicienii, indiferent de partidele pe care le reprezintă, au uitat de criza economică şi au aşternut pe hârtie promisiuni generoase. În timp ce candidaţii Alianţei România Dreaptă (ARD) promit scăderea taxelor şi creşterea salariilor şi pensiilor, cei de la Uniunea Social Liberală (USL) promit zeci de mii de kilometri de autostradă, simultan cu indexarea pensiilor şi salariilor. Dezamăgirea românilor faţă de politicieni a fost exploatată de Partidul Poporului- Dan Diaconescu prin lansarea unor promisiuni halucinanate: 20.000 de euro bani acordaţi fiecărui om care începe o afacere şi construirea a 200.000 de locuinţe sociale.

Alianţa România Dreaptă, formaţiunea politică din care fac parte Partidul Democrat-Liberal, Forţa Civică şi Partidul Naţional Creştin Democrat, ar promite orice pentru a câştiga voturile românilor. Programul de guvernare propus de ARD, la fel ca şi cel al Uniunii Social-Liberale, include câteva cifre şi un noian de generalităţi. Iar măsurile gândite pentru economie nu par a avea prea multe şanse să devină realitate.

La rânndul său, ţn căutarea voturilor preţioase Uniunea Social-Liberală promite românilor că, după data de 9 decembrie, o eventuală guvernare PSD-PNL-PC-UNPR va salva ţara din sărăcie. Salariul minim va creşte de la 740 de lei la 1.200 de lei în următorii patru ani, pensionarii o vor duce mai bine iar elevii vor servi mese calde la şcoală.

ARD salvează economia

Măsurile gândite pentru economie de către ARD nu par a avea prea multe şanse să devină realitate. Liderii alianţei spun că programul lor economic va duce la 4 ani de creştere economică, iar la finalul mandatului vom avea aproximativ 400 de mii de locuri de muncă în plus.

În timp ce ARD vrea să scadă cota unică la 12% începând de la 1 ianuarie 2013, USL vrea introducerea unui impozit progresiv pe venit cu trei trepte (8%, 12% şi 16%) din 2014. Dacă stânga vorbeşte de scăderea treptată a TVA începând din 2014, până la 19% în 2016, dreapta vrea să lase neatinsă taxa pe valoarea adăugată.

În schimb, ar urma să scadă CAS cu cinci puncte procentuale începând din ianuarie 2015. USL vrea şi ea să reducă CAS tot cu cinci puncte procentuale, dar treptat, până în 2016. În ceea ce priveşte salariul minim lucrurile arată similar: ARD vrea să-l crească la 850 de lei din ianuarie 2013 şi la 1.000 de lei din ianuarie 2015, iar USL vrea să ajungă la 1.200 de lei în 2016.

USL: 22 de autostrăzi până în 2030

O adevărată bombă de campanie este programul USL pentru infrastructură: 22 de autostrăzi construite până în 2030, finalizarea Autostrăzii Transilvania, a Autostrăzii Bucureşti-Arad şi a centurii Bucureşti.

USL promite în programul de guvernare, la capitolul “Marile proiecte de investiţii 2013-2016”, printre altele, finalizarea autostrăzii Bucureşti-Arad, “pentru a lega România de Europa”, a Autostrăzii Transilvania şi a tronsonului Braşov-Predeal-Comarnic. În plus, USL îşi propune să demareze proiectul Autostrăzii de Sud Bucureşti- Alexandria-Craiova-Drobeta-Turnu Severin-Timişoara, a Autostrăzii Vest-Est Târgu Mureş-Iaşi (Ungheni) şi să finalizeze centura Bucureştiului, la profil de autostradă.

Mai mult, în programul de guvernare al USL se mai promite “realizarea coridorului IX paneuropean Bucureşti-Focşani”.

Românilor li se promit, până în 2020-2030, o reţea de 22 de autostrăzi, 38 de drumuri expres în lungime totală de peste câteva mii de kilometri, poduri noi peste Dunăre, 18 linii de cale ferată convenţionale, cu viteza de până la 160 de km/oră pe trasee existente reabilitate, plus linii noi de cale ferată cu viteza de peste 250 de km/oră.

În prezent România are aproximativ 500 kilometri de autostrăzi, iar în construcţie se află puţin peste 300 de kilometri.

Dan Diaconescu, promisiuni senzaţionale

Partidul Poporului, creaţia patronului Otv, Dan Diaconescu, este cea mai exotică formaţiune politică care s-a înscris în cursa pentru voturile românilor. Până la data de 9 decembrie, ziua în care românii îşi vor vota deputaţii şi senatorii, candidaţii PPDD încearcă să câştige simpatia electoratului printr-un program care ţine, în multe puncte, de domeniul fantasticului: mărirea tuturor salariilor şi pensiilor, oferirea a câte 20.000 de euro pentru fiecare român care deschide o afacere sau construirea a 200.000 de locuinţe care vor fi închiriate românilor săraci.

Dezamăgirea românilor faţă de clasa politică este exploatată de Dan Diaconescu prin lansarea unor promisiuni halucinanate, a căror punere în practică este imposibil de finanţat, sau a unor idei care încalcă clar regulile democraţiei şi ale economiei de piaţă.

20.000 de euro pentru fiecare antreprenor

La loc de cinste printre cele 100 de puncte ale programului PPDD figurează oferirea a câte 20.000 de euro pentru fiecare român care deschide o afacere. Dacă am lua în calcul datele vehiculate de presa economică, în ultimii patru ani de zile, în România au dat faliment în jur de 120.000 de companii. În cazul ipotetic în care doar aceşti români, care au dovedit deja spirit antreprenorial, ar cere bani pentru o nouă afacere, factura de plată s-ar ridica la 2,4 miliarde de euro.

Statul imaginat de Dan Diaconescu în programul de guvernare este, în acelaşi timp, darnic şi eficient. Dacă ar ajunge la putere, PPDD ar construi 200.000 de locuinţe pe care le-ar închiria românilor săraci. Politicianul este capabil să explice, imperturbabil, că banii investiţi se vor recupera din chirii. Însă, la 200.000 de locuinţe a câte cel puţin 50.000 de euro fiecare, efortul bugetar ar fi de 10 miliarde de euro. Dacă fiecare român binecuvântat de DD ar plăti 25 de euro pe lună chirie, cum povesteşte Dan Diaconescu, investiţia ar fi amortizată în 170 de ani.

Restanţierii la bănci, “graţiaţi”

Alte promisiuni fluturate de Dan Diaconescu sunt, practic, imposibil de cuantificat. Patronul OTV anunţă, la postul său de televiziune, “mărirea tuturor salariilor şi pensiilor”, însă nu explică cu ce procent vor fi majorate. Mai mult, el susţine că majorările nu vor viza doar sectorul bugetar, ci şi cel privat, deşi în acest ultim caz veniturile nu depind de stat. Oferta este completată de creşterea pensiilor, dar şi a alocaţiilor pentru copii, tot fără procente şi fără precizarea surselor de finanţare.

Diaconescu intervine şi în sistemul bancar, anunţând că “nevoiaşii” nu vor mai plăti rate la bănci timp de 12 luni de zile. Un alt angajament imposibil de realizat de către stat, care nu are pârghii să împiedice băncile să îşi recupereze creditele restante.

Mega-oferta financiară pentru români vine în condiţiile în care guvernul PPDD nu va împrumuta bani de la FMI. Patronul OTV nu este singurul care se opune acestui acord, dar cei care au făcut-o au încercat măcar să propună surse alternative şi fezabile de finanţare.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version