in

Cine vine din zone cu minimum 500 de cazuri, izolare obligatorie

Începând de duminică, se instituie măsura izolării la domiciliu în locaţia declarată la intrarea în ţară pentru o perioadă de 14 zile pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc în România din ţările unde sunt confirmate cel puţin 500 de cazuri de infecţii cu COVID – 19.

Ministrul de interne, Marcel Vela, a anunţat că măsura este valabilă pentru toţi cei care vin în ţară fie pe cale aeriană, sau rutieră.

Ce presupune auto-izolarea la domiciliu

Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome dar: au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localităţi din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă, au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome şi care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă sau au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19), sau sunt membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situaţiile de mai sus. „Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată. În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcţia de Sănătate Publică”, au explicat reprezentanţi din Grupul de Comunicare Strategică. Toţi au obligaţia de a NU părăsi domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolării, iar autoizolarea se aplică întregii familii. „Dacă restul familiei nu doreşte să intre în izolare alături de persoana care a călătorit, atunci se solicită către Direcţia de Sănătate Publică intrarea acesteia în carantină instituţionalizată. Această opţiune este posibilă numai în cazul în care persoana NU a avut anterior contact cu familia!”, sprecizează oficialii.


Zonele galbene, care impun auto-izolarea la domiciliu timp de 14 zile, sunt statele cu peste 500 de cazuri confirmate de infectie cu coronavirus Covid-19.Chester: Chirurg român cu înclinații pedofile. Zeci de mii de imagini cu copii abuzați găsite în calculatorul său

Premierul Orban, către românii din străinătate: «Nu vă vom restrânge dreptul de a veni în ţară, dar aveţi nişte obligaţii»