Ciobanii din România sunt nevoiţi să îngroape pieile de miel, din cauză că nu mai există centre de colectare sau tăbăcării, iar marile fabrici de încălţăminte şi pielărie au falimentat.
Potrivit ProTV, un fermier din judeţul Braşov are peste 1.000 de miei şi regretă vremurile când vindea la preţ foarte bun şi pieile. Acum au ajuns o pacoste.
„Am lăsat pieile aicea să mănânce câinii cât or mânca, apoi adun ce rămâne, sap o groapă şi le îngrop. Ce să fac?! N-am ce face cu ele! Nu le ia nimeni!”, spune Constantin Secelean.
Un alt fermier încearcă să săreze pieile în speranţa că va găsi un cumpărător. El spune că în urmă cu șapte-opt ani, erau plătite bine, cu 20 de lei o piele, dar acum prețul a ajuns la 2 lei.
„Anul trecut am băgat 150 de lei în sare, că a promis cineva că le ia şi nu le-a mai luat, le-am aruncat. Anul ăsta nici nu le-am mai dat sare, le-am aruncat direct”, a declarat fermierul Iancu Cojan.
În România, industria pielăriei şi marochinăria sunt la pământ, iar cele mai mari fabrici, de unde altă dată plecau la export poşete, pantofi sau cojoace, au dispărut.
O blană de miel prelucrată costă 75 de lei în bazarul din Poiană Braşov. Cât valorează acelaşi produs la Londra?
„Sunt 150 de lire bucata. Aoleu, păi 150 de lire nu costă o oaie în România! Şi atunci mi s-a aprins beculeţul şi am zis că o să pregătim noi pentru viitor şi ei ne ajută cu distribuţia pe extern în zona Londra”, a declarat George Cățean, un alt fermier intervievat.
În Marea Britanie stilul minimalist scandinav e tot mai apreciat, iar blănurile naturale sunt un element de bază în acest decor.
Trei români au fost urmăriți cu elicopterul în Marea Britanie pentru furtul a trei miei