Salariul minim pe economie în 2018, de 1.900 de lei brut pe lună, ar urma să crească cu 150 de lei începând cu anul 2019, potrivit datelor din programul de guvernare al PSD şi informaţiilor venite din partea sindicatelor.
“În prezent, lucrăm la o Hotărâre de Guvern pentru majorarea salariului minim începând de la data de 1 ianuarie şi va fi 2.050 de lei. Deja am discutat despre acest lucru săptămâna trecută, când ne-a întâlnit cu patronatele şi sindicatele”, a afirmat de curând ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.
Printre cele mai mici salarii de pe continent
După noua creştere salariul minim net va crește de la 1.162 la 1.250 de lei. Concret, în buzunarele românilor plătiţi cu salariul minim pe economie vor intra aproximativ 270 de euro lunar. De reținut că acest calcul variază în funcție de deducerea personală de care poate beneficia un salariat, exemplul nostru fiind pur orientativ.
În 2018, aproape o treime (30%) din totalul celor peste 4,9 milioane de salariaţi din economie sunt plătiţi la nivelul salariului minim. Angajaţii români au rămas printre cel mai prost plătiţi salariaţi la nivel european, în ciuda faptului că, în 2018, ca urmare a schimbării taxării şi a transferului contribuţiilor de la angajator la angajat, România a urcat un loc în topul european al salariului minim brut pe ţară comparativ cu anul 2017.
„Dacă până în anul 2017 România avea al doilea cel mai mic salariul minim brut din Uniunea Europeană, după Bulgaria, în 2018 România a devansat atât Bulgaria, cât şi Lituania. Însă este important de menţionat că acest «salt» al României a fost generat în principal de modificările legislative de la începutul anului 2018 şi anume de transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Aşadar a fost o creştere mai degrabă artificială dacă ne raportăm şi la faptul că din punctul de vedere al nivelului salariului minim net România se află în continuare pe aceeaşi poziţie ca şi în 2017, fiind surclasată doar de Bulgaria (în topul statelor cu cele mai mici salarii minime – n.red.)”, a explicat Mădălina Racoviţan, tax partner, head of people services în cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală KPMG în România.
Cu un salariu minim de 250 de euro net pe lună, angajaţii români au, într-adevăr, salarii mai mari doar decât cei bulgari (unde salariul minim este de circa 200 de euro net). La polul opus, cu cele mai mari niveluri ale salariilor minime se află Luxemburg (cu un salariu minim de 1.727 de euro net pe lună), Irlanda (1.587 euro net pe lună) şi Marea Britanie (1.321 euro net pe lună).