in

Datori vânduţi la bănci, românii nu mai au bani sa îşi achite ratele. Statul le dă o mână de ajutor

Aproape 4 milioane de români au în acest moment credite la bănci. Aproape o cincime dintre ei se confruntă însă cu dificultăţi la plata ratelor.Românii au împrumutat de la bănci 285 de miliarde de lei, potrivit datelor Băncii Naţionale. Din această sumă, cea mai mare parte a banilor a fost luată în euro. Creditele în monedă naţională reprezintă doar o treime din sumele împrumutate.

Clauzele abuzive din contractele bancare vor putea fi denunţate

Dintre cele 3,8 milioane de români care au încheiat contracte de credit cu băncile, 715.000 au probleme cu plata ratelor. Numărul lor este similar cu cel de anul trecut, însă valoarea restanţelor a crescut cu aproape două miliarde de lei.

Aşa se face că 10.000 de oameni nemulţumiţi de contractele prea costisitoare pe care le au în derulare au dat bancile în judecată. Aceştia consideră că anumite clauze privind comisioanele de administrare sau cele de risc sunt abuzive şi cer judecătorilor eliminarea lor din contracte, precum şi returnarea sumelor plătite până acum, în contul acestor prevederi. Clauzele abuzive din toate contractele de credit vor fi şterse dacă instanţa supremă consideră că sunt încălcate drepturile clienţilor. Decizia va fi aplicată de la 1 octombrie, a decis, ieri, Guvernul.

În luna iunie, BNR a trimis Guvernului studiul de impact din care rezultă că băncile ar putea avea pierderi de aproape 5 miliarde lei din introducerea proceselor colective privind clauzele abuzive practicate în contractele de creditare din relaţia cu populaţia.

De altfel, BNR a făcut lobby pe lângă Guvern şi FMI pentru a nu valida acte normative care ar aduce pierderi în sistemul bancar, motivând că ar putea fi pusă în pericol stabilitatea financiară.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Marea Britanie oferă de muncă, dar românii aleg Germania

Ministrul Cristian David a prezentat în Parlament strategia de guvernare pentru românii de pretutindeni