Menu
in

Demnitarii bulgari au renunţat în totalitate la salarii pentru Sănătate. Ce fac aleşii români?

Demnitarii bulgari îşi donează salariile sistemului public de sănătate atât timp cât rămân în vigoare măsurile de izolare din cauza epidemieide Covid-19, a hotărât Parlamentul, relatează AFP.

Deputaţii au hotărât luni seara să prelungească – până la 13 mai – starea de urgenţă care permite Guvernului să impună măsuri de izolare.

Ei au hotărât să susţină unanim – un lucru rar – o propunere a Partidului GERB (conservator, la putere) de a renunţa la salarii începând de la 1 aprilie.

Această măsură vizează atât deputaţii, cât şi membrii Guvernului şi cabinetele politice ale acestora, dar şi şefii agenţiilor guvernamentale.
Donaţia deputaţilor însumează 1,44 milioane de leva (740.000 de euro) pe perioada izolării.

Bulgaria, care înregistrează 22 de morţi şi 549 de contaminări, rămâne relativ puţin afectată de epidemie.

Cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene (UE) a luat de la 13 martie măsuri dure de izolare, pentru a permite sistemului bulgar de sănătate să înfrunte epidemia.

Între timp, în România…

Deputatul USR Tudor Benga a depus în numele grupului partidului, un proiect de lege pentru diminuarea cu 25% a indemnizaţiei parlamentarilor din România, pe perioada instituirii stării de urgenţă şi ulterior acesteia, timp de 6 luni calendaristice, transmite Agerpres.

Potrivit proiectului, la articolul 42 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor se introduce un alineat nou care prevede ca, pe perioada instituirii stării de urgenţă şi ulterior acesteia timp de şase luni calendaristice, indemnizaţia lunară a parlamentarilor se reduce cu 25%.

Iniţiatorul consideră că este nevoie de un efort colectiv pentru a ajuta la redresarea situaţiei economice pe durata instituirii stării de urgenţă, dar şi după încetarea acesteia, pe o perioadă de 6 luni necesară reluării activităţilor economice.

Din acest motiv, iniţiativa legislativă depusă la Parlament propune reducerea indemnizaţiilor cu 25%, banii urmând să fie folosiţi pentru combaterea efectelor negative cauzate mediului economic de epidemia de COVID-19.

Potrivit USR, „în timp ce PSD declară că parlamentarii PSD vor dona 50% din indemnizaţii pentru lupta împotriva COVID-19, fapt care nu poate fi verificat, sunt necesare legi menite să ajute bugetul de stat cu fonduri destinate combaterii epidemiei şi susţinerii economiei pe perioada de criză şi după”.

Important de reţinut este că iniţiativa legislativă a fost depusă în urmă cu aproape două săptămâni, pe 26 martie, şi nu se ştie când va fi votată. Sau dacă va fi votată în timpul stării de urgenţă…

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version