Zeci de mii de amenzi pentru un formular. Aproape 50.000 de persoane care au intrat în România în perioada sărbătorilor au fost amendaţi cu câte 3.000 de lei fiecare, pentru că nu au completat Formularul de Localizare a Pasagerilor (PLF). Mai mult, unii se plâng că au primit amendă chiar dacă au completat formularul.
Formularul de Localizare a Pasagerilor a intrat în vigoare înainte de Crăciun și mulţi nu ştiau că documentul este obligatoriu. Acum, cei care s-au trezit cu penalizari, deși la frontieră nu le-ar fi spus nimeni, nimic, vor să se adreseze instanței.
Daniel Chiru s-a întors în România la începutul anului, după un concediu în Dubai. Nu ştia că pe lângă certificatul de vaccinare şi testul PCR cu rezultat negativ este obligat, mai nou, să completeze online, la intrarea în ţară, şi un formular de localizare a pasagerilor.
”Am primit ştampila de la angajaţii DSP, m-au trimis la graniţă, mi-au verificat paşaportul şi am intrat în ţară. Nimeni nu a întrebat de acel formular, urmând să primesc o amendă de 3.000 de lei acasă de la DSP pe data de 6 ianuarie. Am achitat jumătate din amendă, urmând să contestăm în instanţă pentru că asta este singura cale de atac”, a declarat Daniel Chiru.
Formularul a intrat în vigoare pe 20 decembrie. Reprezentanţii DSP şi cei ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră spun că nu au obligaţia legală să-i anunţe pe toți la intrarea în țară că nu au completat formularul. În punctele de trecere a frontierei sunt doar anunţuri care le reamintesc oamenilor de această obligaţie.
“Să nu uităm de principiul juridic care stabileşte faptul că necunoaşterea legii nu te absolvă de respectarea prevederilor legale. E ca şi cum ai conduce un autoturism spunând că nu ai ştiut că îţi trebuie permis de conducere sau ITP″, a declarat Fabian Bădilă, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră.
50.000 de amenzi pentru un formular. Amendaţi, deşi au completat documentul
Mai grav este că mii de români care s-au întors în ţară recent se plâng că au primit amenzi de două sau trei mii de lei deşi aveau completate formularele de localizare. Inspectorii DSP recunosc că oamenii ar putea avea dreptate, dar le cer să deschidă procese dacă vor să-şi recupereze banii.
Alexia este studentă la Londra şi după ce a primit-o pe mama ei în vizită o săptămână, s-au întors amandouă în România să petreacă revelionul. Cu o seară înainte să sosească în ţară, Alexia a completat formularul PLF pentru ea şi mama ei. Pe 4 ianuarie însă, s-a trezit cu amendă de la DSP Brăila: 2.000 de lei de persoană.
A doua zi s-au dus la DSP cu documentele în mână. Acolo, surpriză. Alte zeci de persoane reclamau acelaşi lucru: că au primit amenzi pe nedrept.
“Am avut situaţii în care era completat pe 21 şi a intrat în ţară pe 26 decembrie, ori au fost situaţii în care nu s-a completat cu toate datele obligatorii cerute de câmpurile respective”, a declarat Gabriel Ciochină, director DSP Brăila, conform Obsevator News.
Autorităţile le recomandă oamenilor să se adreseze instanţei dacă vor să si recupereze banii. Doar că nu este o procedură chiar simplă.
“Formulezi contestaţia în cele 15 zile şi mergi mai departe în instanţă. Poţi să ceri anularea amenzii, reducerea amenzii, aplicarea avertismentul sau de asemenea dacă ceri anularea şi câştigi anularea, poţi să ceri şi cheltuieli de judecată împotriva statului”, a declarat avocatul Cristian Ene. Între șase luni şi un an de zile poate dura procesul.
50.000 de persoane amendate
Aproape 50.000 de persoane care au intrat în România între 25 decembrie şi 8 ianuarie au primit amnezi, în total, cu 129 de milioane de lei, adică peste 25 de milioane de euro, pentru că nu au completat acest formular. Peste 13.000 dintre amenzi au fost primite doar în Bucureşti.
Formularul digital poate fi generat electronic prin intermediul platformei plf.gov.ro şi trebuie completat de toate persoanele care intră în ţară cu avionul, trenul cu maşina sau pe cale navală.
Procesul de completare se aseamănă cu cel al certificatului verde digital. El nu trebuie tipărit şi va conţine pe lângă nume, prenume şi datele de contact şi țările sau zonele prin care o persoană a călătorit înainte să ajungă în România.