Menu
in

A fugit în Anglia de frica creditorilor. „De ce să mă întorc în România? Să văd cum stau cămătarii cu ochii pe mine?”

Instituțiile financiare nebancare (IFN) alocă împrumuturi folosindu-se de contracte aflate la limita legii, scrie Jurnalul  Național. Este și cazul unei femei care, pentru un împrumut de 4.000 de euro și-a pierdut casa.



Potrivit Jurnalul Național, Paula Banu avea o viață liniștită, știe patru limbi străine, are diplome de calificare în zece meserii, de la contabil la decorator floral și cosmeticiană.

În 2015, încercase să pornească de la zero o mică florărie din fonduri europene, iar pentru asta o fundație îi oferise distincția de „Femeia anului”, mai arată Jurnalul Național.

A făcut însă o greșeală. Când a dorit să își renoveze apartamentul, a făcut un împrumut de 4.000 de euro de la o astfel de Instituție Financiară Nebancară.

Și-a ipotecat apartamentul și nimic nu i-a ridicat suspiciuni femeii. A semnat un contract fără să citească cu atenție fiecare clauză. Una dintre acestea era că în cazul în care nu va putea să își achite ratele la timp va trebui să plătească 20 de euro pe zi. Asta înseamnă că într-o lună putea ajunge la 600  de euro, o sumă de trei ori mai mare decât rata pe care o avea. Clauza este cămătărie curată, doar că este girată de Banca Națională a României.

Femeia a plătit o perioadă ratele, însă a ajuns într-un punct în care nu a mai putut returna cei 200 de euro lunar. S-a dus la firma de credit crezând că va găsi înțelegere și va fi păsuită măcar o scurtă perioadă.

Rămăsese fără muncă și a dus cu ea și o adeverință ce arăta că este în căutarea unei slujbe, că urmează cursuri de recalificare care îi vor ușura obținerea unui alt post. Evident că aceste lucruri nu au contat.

Cei de la compania respectivă au spus că au făcut orice pentru a nu se ajunge la executare: „Angajații societății noastre au încercat contactarea telefonică a clientei, de asemenea s-au deplasat în nenumărate rânduri la adresa ei de domiciliu în vederea identificării unei soluții de achitare a debitului restant, însă debitoarea nu a fost găsită la domiciliu niciodată”.

În scurt timp, instituția financiară nebancară i-a scos apartamentul la vânzare printr-un executor judecătoresc. Un apartament de 60.000 de euro urma să fie pierdut pentru un credit de 4.000 de euro, din care Paula achitase mai bine de jumătate. Executorul judecătoresc i-a vândut apartamentul pe o sumă de trei ori mai mică.

Dată afară cu jandarmii, Paula a dormit în acea noapte în parc.

Dar executorul nu s-a mulțumit să îi ia doar casa. În scurt timp a primit o înștiințare că i s-a pus și poprire pe salariu.

Cu ultimii bani pe care îi mai avea și-a luat un bilet de avion către Anglia.

Acum muncește ca infirmieră într-o țară unde încearcă să-și regăsească liniștea. A venit în țară doar pentru a-și înnoi actele de identitate și nu o bate deloc gândul să rămână. „La ce să mă mai întorc în România? Să văd cum cămătarii stau cu ochii pe mine?”

Un sfat pentru români: Fugiti, fratilor!

80% dintre studenţii şi doctorii din țară vor să emigreze. „Respectul pentru meseria asta în România este egal cu zero”

Strigător la cer! Un medic român din Marea Britanie dezvăluie dezastrul din sistemul medical românesc

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version