in

Guvernul Dăncilă garantează drepturile britanicilor din România după Brexit

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat, marți, la începutul ședinței de Guvern, că „protejarea drepturilor cetățenilor a reprezentat prioritatea Guvernului României pe întreaga durată a procesului Brexit”.

Planul de măsuri privind reglementarea statutului cetățenilor britanici rezidenți în România, în situația retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord a fost adoptat de Guvern, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.


„Printr-un memorandum, la propunerea ministrului pentru Afaceri Europene, a fost aprobat în ședința de Guvern planul de măsuri privind reglementarea statutului cetățenilor britanici rezidenți în România, în situația retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord. Acest memorandum pune bazele modificărilor legislative necesare, astfel încât să asigurăm protejarea drepturilor cetățenilor britanici aflați în România”, a spus Barbu, la Palatul Victoria.

„Drepturile sunt garantate respectând principiul reciprocității față de tratamentul aplicabil cetățenilor români de către Marea Britanie. Așadar, toți cetățenii britanici care se aflau în România înainte de data retragerii vor avea în continuare drepturi asigurate pe baza modificărilor legislative, în cazul în care se ajunge la o retragere fără acord, pe baza principiului reciprocității, pentru că Guvernul României a colaborat în această perioadă destul de strâns cu Guvernul Marii Britanii, astfel încât drepturile cetățenilor români care locuiesc în Marea Britanie să fie respectate”, a arătat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„Am urmărit pe tot parcursul acestor negocieri să ne asigurăm că drepturile cetățenilor români care locuiesc în Marea Britanie vor fi respectate. Am primit deja asigurări în acest sens din partea Guvernului britanic și în continuare acordăm o atenție deosebită modului de implementare a acestor angajamente. În același timp, ne dorim ca toți cetățenii britanici din România să poată continua să locuiască, să muncească și să studieze în țară fără a întâmpina dificultăți”, a spus Dăncilă, potrivit Agerpres.

De asemenea, premierul a declarat că Guvernul României va adopta un memorandum care pune bazele modificărilor legislative necesare pentru a atinge acest deziderat. „Vom asigura continuitatea drepturilor dobândite de către cetățeni britanici în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene care și-au exercitat dreptul la libera circulație, în special în ceea ce privește dreptul de a locui, a munci sau a studia în țara gazdă. Aceste drepturi sunt garantate, respectând principiul reciprocității, față de tratamentul aplicabil cetățenilor români de către Marea Britanie”, a mai spus premierul.Brexit poate fi amânat până la sfârșitul anului

A plecat cu căruciorul de la Lidl fără să plătească. A primit o singură zi de arest