in

Şi puşcăriile au datorii. Întreţinerea unui deţinut, peste 500 euro, alocaţia unui copil, sub 10 euroRomânia este ţara în care aproape îţi doreşti să ajungi să fii deţinut. 2.400 lei costă în fiecare lună întreţinerea unui puşcăriaş, în timp ce alocaţia lunară pentru un minor este de 42 lei pe lună.

Astfel, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a acumulat datorii de peste trei milioane de euro, în special către furnizorii de alimente şi medicamente, energie electrică, gaze, apă, societăţile de cablu şi cele de salubritate, potrivit Mediafax.

Cât ne costă un deţinut

Trei salarii minime pe economie. Atâta costă, în fiecare lună întreţinerea unui deţinut în închisorile din România. Din cei 2.400 de lei alocaţi pentru fiecare persoană închisă în penitenciar, jumătate reprezintă cheltuieli cu personalul, spune Ministerul Justiţiei.

Bugetul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pe 2013 este de 900 de milioane de lei. Din aceştia, doar 80 de milioane sunt din veniturile proprii ale penitenciarelor. Diferenţa, de 832 de milioane de lei sunt bani de la bugetul de stat.

“Am dat 10 milioane din fondul de rezervă, dar nu rezolvă problema, de- abia îi ajută să plătească o parte din cheltuielile suplimentare. Să nu fiţi în locul meu, când ai nevoie de bani pentru spitale, şcoli, pentru tribunale, să îi aloci pentru penitenciare. E o decizie grea”, a spus premierul Victor Ponta. Cheltuielile mari cu un deţinut nu sunt singura problemă. România ar putea fi amendată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că sistemul penitenciar este supraaglomerat. La jumătatea lunii aprilie 2013 gradul de ocupare a închisorilor era de 167%.

30.000 de puşcăriaşi

În România există peste 30.000 de deţinuţi, care sunt distribuiţi în 43 de unităţi pe intregul teritoriu, 35 cu regim de maximă siguranţă, 6 închisori- spital şi 4 unităţi de reeducare pentru tineri. În primele cinci luni ale anului, numărul deţinuţilor a crescut cu 1.442 de persoane.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Trei români grav răniți în urma unui accident rutier pe autostrada M3

Doi români, răniţi grav în accidentul de pe M3, rămân spitalizaţi