Menu
in

În ce ţări pot munci românii refuzaţi de Spania



Cum Spania cere permise de muncă românilor, mulţi conaţionali se orientează către alte ţări unde pot câştiga mai bine decât muncitorii în construcţii sau căpşunarii. Şi în ţările nordice găseşti de muncă în construcţii sau în agricultură. }i se cere să ştii limba engleză, iar salariile trec de 1.500 de euro. Oferte interesante vin şi din Cehia, Grecia şi ţările din Orientul Mijlociu.

Restricţiile existente pe piaţa muncii nu i-au împiedicat pe români să plece masiv în ultimii ani în ţări ca Italia, Germania sau Anglia. Singura diferenţă în ţările cu restricţii, pe lângă o eventuală limitare numerică (cum e cazul în Marea Britanie), este că angajatorul trebuie să-ţi obţină un permis de muncă înainte de a te încadra.

Nu mai puţin de 102.000 de români au plecat la muncă în Germania în 2010 prin intermediul ANOFM, în baza acordurilor bilaterale dintre România şi statul german. Şi în 2011, angajatorii germani caută români, în special pentru activităţi din agricultură şi turism.

Din cei 140.000 de români care au semnat contracte de muncă în străinătate anul trecut, prin agenţiile de plasare de personal, cei mai mulţi au ales ţări cu restricţii pe piaţa muncii: Marea Britanie (17.000), Germania (15.000) sau Italia (9.000), potrivit unei statistici Tjobs. Spania s-a situat anul trecut abia pe locul 6 în lista ţărilor unde românii şi-au găsit un loc de muncă. Dintre cele 15 ţări UE în care nu există restricţii pe piaţa muncii pentru români şi bulgari, cele mai interesante oferte de angajare vin în momentul de faţă din Danemarca, Cehia şi Suedia.

Angajatorii din Danemarca au aproape 1.000 de joburi disponibile pentru români în prezent, potrivit Tjobs. Cele mai multe oferte de muncă sunt în agricultură, ferme de animale, construcţii, dar sunt căutaţi şi şoferii şi inginerii.

Salariile încep de la 1.200 de euro lunar şi pot ajunge, în funcţie de specializare, la 5-6.000 euro (de exemplu, pentru medici). Unui specialist IT i se oferă 7.000 euro pe lună, dar trebuie să aibă experienţă pe un post de conducere. Se caută şi medici psihiatri, iar salariul e de cel puţin 5.000 euro lunar. Danemarca s-a situat anul trecut pe locul 2, după Germania, în lista ţărilor în care românii au fost trimişi de ANOFM prin acorduri bilaterale.

Perspective pentru necalificaţi

Angajatorii din Cehia au cele mai multe oferte pentru români în 2011, pe segmentul muncitorilor necalificaţi. Dintr-un total de 6.000 de slujbe oferite de companiile străine muncitorilor români necalificaţi, peste 10% (deci 600 de joburi) provin din Cehia.

Cele mai multe posturi disponibile în Cehia se adresează muncitorilor în fabrici de asamblare piese (mai ales fabrici auto) şi muncitorilor în abatoare. Salariile încep de la 6-700 de euro şi pot ajunge la 1.100-1.200 euro, potrivit firmelor de recrutare.

Potrivit portalului EURES, numărul joburilor vacante în Suedia pentru cetăţenii europeni este de 36.000 de posturi. Angajatorii din Suedia caută în România în special personal medical, şoferi, muncitori calificaţi în construcţii şi ingineri. Salariile variază între 900 şi 2.500 de euro lunar, cu excepţii de până la 8.000 de euro pentru medici.

Multe oferte pentru medici sunt şi în Irlanda, unde se caută rezidenţi şi specialişti pentru posturi în spitale de stat.

Românii mai pot opta pentru joburi sezoniere în Grecia şi Cipru (mai ales în agricultură, pentru salarii de sub 600-1.000 de euro lunar) sau pentru oferte în afara spaţiului UE, cum ar fi vasele de croazieră sau ţările din Orientul Mijlociu.

Salarii tentande în Norvegia

Bursa locurilor de muncă în ţările din nordul Europei are destule oferte pentru românii interesaţi. În Norvegia se caută medici psihiatrii si radiologi pentru spitale, dar şi pentru clinici private. Salariul e de cel puţin 3.000 euro pe lună, însă poate ajunge şi la 10.000 de euro lunar. Orele suplimentare se plătesc, primiţi patru luni de concediu de educaţie profesională plătit la fiecare cinci ani şi 14 zile libere pe an pentru congrese, plătite de către spital, pe lângă salariul întreg. Trebuie ca medicii să ştie bine limba engleză şi să aibă experienţă de cel puţin jumătate de an. Tot în Norvegia puteţi să vă angajaţi ca muncitori în construcţii, asfaltări, menajeră, şofer sau mecanic auto.

Salarii de 12.000 de dolari pentru medici în Dubai

Clinicile şi spitalele private din Dubai recrutează peste 100 de medici români. Salariile variază între 5.000 şi 12.000 de dolari pe lună, în funcţie de experienţă şi specializare.

Work Vision, agenţie de plasare de forţă de muncă în afara ţării, recrutează pentru Clinicile şi spitalele private din Dubai 100 de medici români cu specializări în dermatologie, anestezie, chirurgie, obstretica-ginecologie şi pediatrie, ortopedie, radiologie şi gastroenterologie.

Angajatorii oferă, pe lângă salariile de 5.000 – 12.000 de dolari lunar, asigurare medicală şi malpraxis, transport gratuit şi cazare, dar şi un bonus de 800 de dolari lunar pentru cheltuieli de întreţinere şi 600 de dolari lunar alocaţie pentru fiecare membru al familiei.

Medicii şi asistenţii medicali români sunt primii pe listele agenţiilor de plasare a forţei de muncă în afara ţării, potrivit unei statistici Tjobs.ro, site care reuneşte ofertele de angajare a peste 500 de agenţii de plasare de forţă de muncă în afara ţării. în prezent, medicii şi asistenţii medicali români pot aplica pentru peste 4.500 de posturi în afara ţării.

Un număr de peste 8.500 de medici cu diverse specializări şi asistenţi medicali au obţinut, în 2010, contracte de muncă în clinicile şi spitalele din alte state.

Ţările din UE care îşi menţin în 2011 restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari sunt Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxembourg, Malta, Olanda şi Marea Britanie. La această listă se va adăuga şi Spania, începând cel mai probabil cu 1 august.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version