Ţinutul Secuiesc ar urma să aibă preşedinte propriu, care să conducă județele Harghita, Covasna şi Mureş. Acesta ar urma să fie ales prin vot direct de către cetăţenii din cele trei judeţe şi ar avea puteri mai mari decât şefii de Consilii judeţene.
Aceste prevederi fac parte din proiectul de autonomie redactat de UDMR, potrivit Antena 3 care citează surse din Uniunea Democrată a Maghiarilor din România.
Astfel, se arată pe site-ul Antena 3, proiectul nu prevede dispariția președinților de Consilii judeţene, dar Ţinutul Secuiesc ar avea un buget propriu şi o colaborare mai puţin strânsă cu guvernul de la Bucureşti.
Textul este inspirat 90% din cel care autorizează autonomia Tirolului de Sud, din Italia, o regiune autonomă care se pare că este un model de succes cel puţin din punct de vedere economic.
UDMR încearcă să implementeze şi în România acest proiect care vizează şi protejarea limbii şi minorităţii maghiare din Ţinutul Secuiesc.
Cei de la UDMR spun că, pentru a avea succes şi a trece peste opoziţia de la Bucureşti, acest proiect nu aduce foarte multe modificări față de proiectul descentralizării şi regionalizării propus de USL, proiect cu care au şi câştigat alegerile în 2012.
Kelemen Hunor: Proiectul AUTONOMIEI TERITORIALE este complet redactat. Urmează dezbaterea publică
Diferenţa faţă de proiectul USL se referă la gruparea celor trei judeţe – Harghita, Covasna, Mureş – unde populaţia este preponderent maghiară şi ar însemna că este practic o regionalizare pe criterii etnice, lucru cu care niciodată administraţia de la Bucureşti nu a fost de acord, arată sursa citată.
Este însă nevoie de modificarea Constituţiei, pentru ca acest Ţinut Secuiesc să poată lua naştere în mod oficial.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat ieri că proiectul realizat în această vară este deja gata.
Ioan Sabău, preşedintele Formului Civic al Românilor din Harghita şi Covasna, spune că prin proiectul UDMR pentru autonomie teritorială se doreşte dezmembrarea Transilvaniei de România.