Menu
in

Justiţie pe bani: Două judecătoare de la Tribunalul Bucureşti, după gratii



Judecătoare şpăgare la Tribunalul Bucureşti. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au arestat joi, 14 martie, două judecătoare, acuzate de fapte de corupţie. Antonela- Annemary Costache şi a Viorica Dinu vor rămâne în arest preventiv 29 de zile, din probele anchetatorilor reieşind că acestea au primit bani pentru a soluţiona favorabil mai multe dosare ale unor oameni importanţi: Dinel Staicu, Sile Cămătaru sau Sorin Ovidiu Vîntu.

Două magistrate de la Tribunalul Bucureşti sunt acuzate că au dat verdicte contra euro. Reţinute şi percheziţionate corporal de către procurorii DNA, ele au manipulat sistemul de repartizare a dosarelor. Viorica Dinu şi Antonela Costache au fost reţinute pentru 29 de zile.

Cei doi magistraţi sunt acuzaţi de luare de mită şi trafic de influenţă. Judecătoarele corupte ar fi contribuit la eliberarea din închisoare a controversatului om de afaceri Dinel Staicu. Judecătoarele “au fost cumpărate” de fratele acestuia, Marian Staicu, potrivit procurorilor DNA, cu suma de 150.000 de euro. Staicu este acuzat că a fraudat Transgaz Mediaş cu suma de 25 de milioane de lei.

Ancheta a dezvăluit că cele două magistrate au acceptat bani şi în cazurile unor interlopi din clanurile Duduianu şi Pian. Cele două se lăudau cu influenţa lor asupra colegelor din Secţia a II-a Penală sau de la Curtea de Apel Bucureşti. În combinaţie era băgat şi grefierul- arhivar Sorin Vasilescu, care era şi intermediar al şpăgii, dar care avea rolul de “a păcăli” sistemul informatic astfel încât dosarele să ajungă la completul de judecată corupt.

Sile Cămătaru, “deţinut model”

Antonela- Annemary Costache şi Viorica Dinu apar în cazul eliberării controversate din închisoare, la începutul lui 2012, a interlopului Vasile Balint, zis Sile Cămătaru. Judecătoarele au decis că a fost un deţinut model şi că şi-a zugrăvit celula. În plus, au susţinut ele, “deşi este bolnav, urmează să fie angajat de o societate comercială”. Patru luni mai târziu, interlopul era reîncarcerat pentru a executa o pedepasă de 13 ani. Sile Cămătaru a fost pus în libertate în noiembrie 2012, de Judecătoria Giurgiu, iar eliberarea este anchetată de DNA. Procurorii au suspiciuni că s-ar fi dat o şpagă de 100.000 de euro.

Dosarul lui Voiculescu, pe mâna judecătoarei Dinu

Procesul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care Dan Voiculescu este judecat pentru fapte de corupţie, era soluţionat de Viorica Dinu. Cazul s-a mutat de la Curtea Supremă şi a ajuns la Tribunalul Bucureşti, după ce Voiculescu şi-a dat demisia, pe 28 ianuarie 2013, din funcţia de senator. Pe 27 ianuarie 2013, Voiculescu a fost întrebat dacă îşi va da demisia înainte să se judece dosarul său, iar procesul să se mute la Tribunal. “Încă o dată, Tribunalul (Tribunalul Bucureşto- n.r.) nu e Justiţie? De ce Justiţie se face numai la ÎCCJ (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- n.r.) ? Adică Tribunalul nu e Justiţie, nu are judecători? De ce se pune problema să fug de Justiţie? De care Justiţie?”, a exclamat acesta.

Voiculescu a demisionat de trei ori din Senat pentru a evita o decizie rapidă a judecătorilor în acest caz. El a apelat la toate tertipurile posibile pentru a amâna judecarea dosarului. La ultimul termen din proces, pe 8 martie 2013, judecătoarea Viorica Dinu a amânat cauza pentru că unul dintre inculpaţi nu avea avocat.

Dacă procedura ar fi fost completă, instanţa urma să stabilească dacă documentele din proces în acest moment (expertize, declaraţii de martori, probe) rămâneau la dosar aşa cum au fost făcute de Curtea Supremă, sau dacă urmau să fie refăcute. Asta însemna tergiversarea procesului pentru mai multe luni.

În acest caz, Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani. Procesul are o miză aparte, având în vedere că prejudiciul adus statului în acest dosar este de 60 milioane de euro. Dosarul s-a plimbat printre instanţele de judecată din data de 4 decembrie 2008.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version