in

Klaus Iohannis despre noile restricții din România: „Situația este EXTREM de gravă. Măsurile de protejare a populației sunt importante acum”

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o conferință de presă în care a vorbit și despre noile restricții impuse din cauza creșterii cazurilor de COVID-19. Președintele a mai adus în discuție și obținerea a 80 de miliarde de euro, fonduri de la UE, bani ce vor fi investiți în modernizarea țării.

„Avem bani să construim autostrăzi, căi ferate, să modernizăm infrastructura energetică și de mediu, să implementăm programe de digitalizare, să investim în infrastructura de educație și sănătate”, a spus președintele.

„Mâine voi avea o întâlnire cu ministrul de Interne și șeful DSU pentru o analiză la zi a situației. E un moment critic, iar măsurile de protejare a populației sunt extrem de importante acum. Situația e extrem de gravă și trebuie să fim conștienți de necesitatea imperativă a ținerii sub control a epidemiei”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că nu dorește amânarea alegerilor stabilite pe 27 septembrie: „E nevoie de alegeri pentru a da legitimitate autorităților locale. Suntem într-o pandemie care se atenuează sau nu. Ce obținem dacă amânăm acum alegerile?”

Cu privire la restricții, președintele a declarat: „Sunt convins că Guvernul va veni cu explicațiile aferente. Noi am ajuns de la câteva sute la 1.200 de cazuri noi zilnic. Și e clar că trebuie făcut ceva. Le voi spune din nou. Primul e masca. Cealaltă măsură e distanțarea fizică. Până la urmă, trebuie să fim realiști: vrem să dăm frâu liber bolii ca să ajungem o națiune bolnavă sau vrem să îngrădim pandemia? Eu nu-mi doresc asta și cred că nici dumneavoastră”.

Iohannis cu servieta la Bruxelles, imaginile care au rupt internetul


Iohannis a mai spus că în timpul stării de urgență, situația a fost bine gestionată, iar situația de acum este creată de deciziile CCR și de modificările legislative care au făcut gestionarea fenomenului epidemiologic mai dificilă.

El a acuzat PSD de „cinism” pentru că, spune președintele, a tergiversat trecerea legii pandemiei și „a incitat la nesupunere, inducând public impresia că situația nu e gravă”.

Iohannis a mai precizat că este preocupat de deschiderea în siguranță a anului școlar. El a declarat că „școala nu va începe în condiții normale, pentru că pandemia nu va dispărea până în septembrie”. Președintele dorește un scenariu mixt, online și cu prezență fizică, în funcție de specificul local.

„Nu consider că există o situație scăpată de sub control, dar sunt focare unde numărul de pacienți e foarte mare. Sistemul național face față, pacienții sunt transferați în alte unități. Pentru a verifica și eu care e situația pe zone am convocat pentru mâine o ședință”, a mai precizat Klaus Iohannis.

Diaspora ignoră apelul lui Iohannis, continuă să vină zeci de mii. „Au venit deja un milion, din Spania și Italia”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Anglia: Focar de infecție cu COVID-19 în Staffordshire, după ce 200 de persoane s-au înghesuit într-un pub – VEZI VIDEO

Trei români, spargere la o benzinărie din nordul Angliei. Urmăriți zeci de kilometri de polițiști