Menu
in

Milioane de români muncesc în afara granițelor. România rămâne fără forță de muncă

Cu milioane de români plecați la muncă în străinătate, România ar putea avea nevoie ca în scurt timp să aibă nevoie să importe muncitori. Este concluzia unei analize făcută de Ziarul Financiar, care arată că singura şansă ar fi deschiderea graniţelor pentru moldoveni, ucraineni, s



ârbi şi de ce nu, pentru tinerii din Ungaria, Grecia, Spania, Portugalia sau chiar Italia, țări din Uniunea Europeană cu șomaj foarte ridicat.

Analiza ZF dă ca exemplu sectorul IT, unde proiectele companiilor nu pot fi demarate din cauza lipsei de oameni.

Pornind de la acest sector, se arată că acelaşi lucru se va întâmpla şi în industrie, unde „delocalizarea proiectelor din vest către România aspiră aproape toată resursa umană calificată”.

Vor urma probleme în sectorul agro-alimentar, acolo unde se investește în echipamente și în distribuție, dar unde nu există oameni care să muncească în domeniu.

Și construcțiile vor întâmpina aceeași problemă, scrie Ziarul Financiar. „În momentul în care vor intra în plin şantierele mari de infrastructură pe piaţă se va face o razie care va determina o luptă acerbă pentru oameni, ceea ce se va reflecta în salarii şi depăşirea bugetelor asumate prin contracte.”

Potrivit ZF, România are în acest moment 4,5 milioane de angajaţi, din care 1,2 milioane la stat (funcţionari publici, medici, profesori etc.) şi 3,3 milioane în sectorul privat.

La aceştia se mai adaugă 320.000 de salariaţi din firmele de stat, care sunt plătiţi din bugetele companiilor şi nu de la bugetul de stat (ASF, BNR, Hidroelectrica, Romgaz, Transelectrica etc) plus vreo 250.000-300.000 de persoane care lucrează în industria de apărare şi servicii secrete. 

În 2008, anul de vârf, România a avut 4,8 milioane de angajaţi în prima categorie, din care 1,4 milioane lucrau la stat, iar 3,4 erau în privat. La începutul lui 2011 această cifră coborâse la 4,09 milioane.

Din 2012 încoace, în trei ani, România a creat un plus de numai 200.000 de locuri de muncă (USL-  PSD plus PNL – promisese un milion de locuri de muncă în patru ani).

În articol se mai arată faptul că românii nu vor să își schimbe meseriile, iar cea mai bună forță de muncă activă se află în străinătate, peste trei milioane de oameni. Este foarte puțin probabil ca aceștia să se întoarcă acasă pentru a munci. Ei vor dori să înceapă afaceri și să ofere, deci, forță de muncă.

Singura şansă a României, se arată în analiza menționată, este să deschidă larg graniţele pentru moldoveni, pentru ucraineni, pentru sârbi şi de ce nu, pentru tinerii din Ungaria, Grecia, Spania, Portugalia sau chiar Italia, unde şomajul este extrem de ridicat.

Pentru Moldova şi Ucraina deschiderea graniţelor trebuie făcută neoficial, exact cum a făcut Germania, Italia sau Spania la începutul anilor ’90, pentru a aduce forţă de muncă la ei în ţară din Polonia sau România.

Atragerea a un milion de moldoveni sau ucraineni trebuie să fie o politică de stat a României, pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă din deceniul următor, mai scrie Ziarul Financiar.


I-am depășit pe polonezi. Numărul românilor cu NINo a crescut cu peste 220%

Trei ani de guvernare Ponta. Ce îi reproșează românii din diaspora?

Șapte motive pentru care trebuie să te muți în România

Târgul Locurilor de Muncă, un eveniment de succes în comunitatea românească

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version