Menu
in

Natalia Intotero, propunerea PSD pentru Ministerul Diasporei? Ce spune despre cei plecați în străinătate: „Să stea în țară! Să-și ia trei meserii și să muncească!“



Ministrul Românilor de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, nu mai apare în schema noului guvern. Propunerea PSD pentru acest minister este Natalia Intotero, fost secretar de stat în Ministerul de Externe, secretar de stat coordonator al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni în 2012 și deputat PSD.

Intotero s-a făcut remarcată mai ales după ce a scris în declarația de avere că are o mașină Lancea și când nu a reacționat atunci când i s-a spus că Suedia are președinte.

S-a înscris în PSD când avea 24 de ani, în anul 2000. Între 2004 şi 2008, Natalia Intotero a ocupat funcția de consilier județean, iar în 2009, în timpul guvernării PDL-PSD, a fost numită secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.

În 2012, ajuns premier, Victor Ponta a numit-o din nou secretar de stat coordonator al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

În 2013, ziarul Adevărul îi lua un interviu în care Natalia Intotero intra în problematica românilor din străinătate. Fragmentele din interviul publicat de Adevărul arată cam care este părerea viitorului ministru al Românilor de Pretutindeni despre… românii de pretutindeni.

 

Fragmente din interviul publicat de Adevărul pe 4 aprilie 2013.

„Dumneavoastră aveţi o situaţie materială mai fericită, dar mulți părăsesc România de nevoie.

N.I.: Indiferent cât de greu ar fi, nu este o soluţie să plecăm în străinătate. Ce se întâmplă cu ţara dacă plecăm toţi şi lăsăm o ţară pustie?

Puteţi să-i spuneţi asta unui om care nu are unde să se angajeze şi care pleacă peste hotare ca să-şi întreţină familia?

Există soluţii. Te poţi angaja să ai trei meserii, să munceşti, şi cu siguranţă rezultatele vor fi la fel din punct de vedere material.

Cum să-ţi iei două-trei joburi, când faci 12 ore muncă fizică? Să munceşti 24 din 24 de ore?

Daţi-mi exemplu de un român plecat în străinătate care munceşte acolo, câştigă un salariu, îşi plăteşte cheltuielile şi după aceea cu cât mai rămâne.

Avem prieteni din copilărie care munceau de dimineaţa până seara pe câteva sute de lei. Au fost nevoiţi să plece, şi-au lăsat copiii acasă, n-au făcut-o de plăcere.

Salar? Cât au salaru’? Haideţi să vedem cât au salaru’. Nu vreau să intru în polemică, vă spun cu tot respectul, putem număra pe degete cazurile fericite. Dumneavoastră de ce nu aţi plecat în străinătate? Pentru că aţi avut ambiţie şi voinţă. Dacă oamenii ar fi mai conştiincioşi, dacă ar avea ambiţie şi voinţă…

Dumneavoastră numai prin ambiţie şi voinţă aţi reuşit?

Eu când m-am angajat învăţătoare aveam un salariu foarte mic. Dar n-am plecat din ţară, chiar dacă aveam posibilitatea să plec pentru un loc de muncă mai bine plătit. Nu am vrut şi nu vreau să-mi părăsesc ţara şi vreau să conving cât mai mulţi tineri să nu-şi părăsească ţara. Chiar dacă există momente dificile, dacă rămânem în ţară şi muncim cu toţii, sunt convinsă că ţara şi viitorul nostru, al tinerilor, se vor schimba. Dar dacă toţi părăsim aceasă ţară şi aşteptăm doar ajutoare din partea statului, cum să se dezvolte România?

E puţin ciudat ca un politician să-i acuze pe cei care au plecat din ţară, mai ales pe cei care au făcut-o în disperare de cauză.

Nu-i acuz, dar nu este o soluţie. Pentru cine nu este o soluţie? Ascultaţi-mă! Am întâlnit foarte mulţi oameni care au plecat în străinătate fără să conştientizeze pericolele la care se expun, au plecat fără să ia un număr de telefon de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, au ajuns acolo, foarte mulţi au fost persecutaţi. Vedem foarte multe cazuri de români care îşi sfârşesc destinul, viaţa, prin străinătate, care acolo au muncit la negru şi care nu au bani să poată familia să-i aducă în ţară.

Şi a cui este vina, e numai vina lor?

Nu spun că e numai vina lor, spun că nu este o soluţie.

Nu este o soluţie pentru cine?

Pentru ei, personal.

Dar care ar fi soluţia?

Să rămână aici şi să muncească.

Ce să muncească? Avem locuri de muncă pentru toţi?

Există locuri de muncă.

Sunteţi din Hunedoara. În Valea Jiului se închid mine. Ce să facă minerii?

Reconversie profesională.”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
Exit mobile version