Menu
in

Norvegia: Romii din România, evacuaţi



Aproximativ 100 de români de etnie romă, care se instalaseră la periferia oraşului Oslo, au fost evacuaţi după ce proprietarul terenului a primit acceptul unui tribunal. Legea norvegiană permite camparea pentru un maximum de 48 de ore. Drept urmare, poliţia a acţionat ferm. Imediat după ce au fost evacuaţi, politicienii norvegieni de dreapta au susţinut că romii trebuie de urgenţă repatriaţi.

În Uniunea Europeană, majoritatea romilor locuiesc în tabere improvizate şi trăiesc în sărăcie extremă, care deranjează statele pe teritoriul cărora se stabilesc. De aceea, oficialii anumitor ţări au apelat la măsuri extreme, controversate de UE. Toate instanţele europene le-au cerut statelor care aplică efectiv aceste măsuri să le abroge. De mai multe ori, Parlamentul European, precum şi Înalta Autoritate de Luptă împotriva Discriminărilor şi pentru Egalitate, au denunţat caracterul discriminatoriu al respectivelor măsuri.

Poliţia a intervenit

Poliţia din Oslo a evacuat luni, 19 noiembrie, o tabără de aproape 100 de romi din România, instalată în apropiere de Lacul Sognsvann, după ce un tribunal norvegian i-a permis proprietarului terenului să demoleze cele 30 de corturi amplasate pe domeniul său, relatează publicaţia The Foreigner. O parte dintre aceştia a părăsit tabăra cu o zi înainte, iar organizaţiile umanitare s-au îngrijorat pentru starea lor de sănătate, întrucât temperaturile la Oslo, care sunt negative pe timpul nopţii, pot atinge minus 25 de grade Celsius. Mulţi dintre romii evacuaţi sunt originari din Buzău, potrivit publicaţiei, care adaugă că rata şomajului în rândul acestei etnii este foarte ridicată de la prăbuşirea comunismului în România, în urma industrializării agriculturii şi abandonării unor metode tradiţionale care au condus la desfiinţarea a numeroase locuri de muncă ocupate de romi. Situaţie controversată

Situaţia romilor este una extrem de delicată în Europa, fie că este vorba despre etnicii români sau de altă naţionalitate. Autorităţile consideră că evacuarea romilor este singura soluţie. Politicieni norvegieni de dreapta vor să intervină la nivel naţional şi să îi repatrieze forţat, fără niciun apel. “Oamenii care vin în Norvegia şi cred că trebuie să fie susţinuţi trebuie să fie trimişi înapoi acasă, iar dacă nu o fac de bunăvoie trebuie să fie obligaţi”, a declarat Stian Berger Rosland, primarul conservator din Oslo, pentru NRK.

Romii “vin aici din cauza unor nevoi de ordin economic, fiind supuşi discriminării în întreaga Europă”, a declarat pentru Bjonnulv Evenrud, din cadrul organizaţiei umanitare “Folk er folk”. “Să vină aici pentru a câştiga bani este cea mai bună opţiune a lor. Este trist că autorităţile norvegiene îi primesc cu o politică de toleranţă zero”, a conchis acesta.

Franţa îi repatriază

Problema romilor români din Franţa reprezintă o veche controversă. Atât fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, cât şi actualul, Francois Hollande, au luat măsuri categorice pentru repatrierea lor. Mai mult, romii primesc şi o anumită sumă de bani pentru a se întoarce în România, 300 de euro pentru fiecare adult şi 100 de euro pentru copii. Recent, mai multe tabere în care locuiau aproape 450 de romi, în trei localităţi situate la periferia Parisului, au fost evacuate de autorităţile franceze. O tabără de nomazi în care locuiau aproximativ 200 de romi a fost evacuată la Saint-Ouen-l’Aumône. Alte tabere au fost demolate în Champs-sur-Marne, Chelles şi Bussy-Saint-Georges, în baza unor ordonanţe judecătoreşti. “Aceste tabere sunt în situaţii sanitare şi de igienă extrem de precare, atât pentru persoane cât şi pentru populaţia care locuieşte în vecinatate”, a explicat Prefectura.

UK, noua destinaţie

Problema Franţei privind taberele ilegale de romi ar putea deveni şi problema Marii Britanii, susţine presa din regat, care este îngrijorată de comportamentul acestora. Britanicii au văzut pe pielea lor care sunt activităţile de bază ale romilor, în timpul Jocurilor Olimpice desfăşurate la Londra. Însă, atunci a fost vorba despre o populare temporară. De data aceasta, pe fondul expulzărilor din Franţa, s-ar putea stabili definitiv. Capitala Angliei reprezintă un oraş atractiv pentru romi, tocmai pentru că guvernul englez este mai permisiv în ceea ce priveşte situaţiile de acest fel. Britanicii s-au mai confruntat cu problema romilor şi în trecut. Cea mai mare tabără din Marea Britanie, Dale Farm, a fost locul în care, timp de zece ani, romii s-au stabilit alături de alte comunităţi de nomazi. Guvernul britanic a reuşit abia în 2011 să evacueze taberele ilegale.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version