Menu
in

Parlamentul cere demisia președintelui. Băsescu: Le cer scuze românilor pentru arestarea fratelui meu

Deputaţii şi senatorii au adoptat, miercuri, 25 iunie, cu 344 de voturi „pentru“, 17 „abţineri“ şi niciun vot împotrivă, proiectul de declaraţie prin care se cere demisia efectivă preşedintelui Traian Băsescu, în urma scandalului izbucnit între fratele său şi Bercea Mondial. Declaraţia a fost citită de senatorul PSD Gabriela Firea, aflată în proces cu şeful statului. Declaraţia nu are o valoare juridică, ci doar una politică, preşedintele nefiind obligat să ţină cont de ce votează aleşii.

Este o acţiune politică fără urmări juridice, Băsescu nu îşi va prezenta demisia de onoare indiferent de votul nostru. Tratează cu dispreţ Parlamentul, îl ignoră, a vrut să-l transforme într-o formă fără fond. Şi-a mobilizat toate forţele propagandistice care îi atacă pe susţinătorii acestei declaraţii politice. A venit vremea să părăsească cea mai înaltă demnitate din stat pe care a coborât-o la un nivel inacceptabil”, a fost mesajul preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care este şi cel care a iniţiat propunerea parlamentară.



Propunerea preşedintelui Senatului a fost susţinută de parlamentarii PSD, UNPR şi PC.

Şi parlamentarii PPDD s-au alăturat demersului Puterii, ca şi liberalii. Parlamentarii UDMR au votat după conştiinţă, şi nu în bloc, iar PDL şi PMP nu au participat la plenul reunit.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că, deşi nu are nicio legătură cu dosarul de trafic de influenţă în care este implicat fratele său, Mircea Băsescu, le cere scuze românilor pentru această situaţie, care nu ar fi trebuit să se întâmple. Totodată, şeful statului a subliniat că nu are de gând să ia în serios cererea de demisie din partea unei majorităţi care a respins de vreo zece ori cererile Justiţiei de punere la dispoziţie a unor parlamentari.

Şirul acuzaţiilor dintre fratele preşedintelui şi clanul lui Bercea Mondial îl pune pe Traian Băsescu într-o poziţie delicată. Adversarii politici îi cer demisia.

„Cred că preşedintele României şi nu doar preşedintele României, orice preşedinte dintr-o ţară europeană, tocmai pentru a nu arunca o umbră de îndoială asupra Jutiţiei, ar trebui să demisioneze imediat”, a declarat premierul Victor Ponta.

Întrebat dacă este luată în calcul suspendarea lui Băsescu în cazul în care acesta nu va demisiona, Ponta a răspuns: „Dacă preşedintele a făcut ceva, sigur că luăm în calcul o suspendare. Eu, din ce am văzut, nu a făcut el ceva”.

„Dincolo de faptul că sunt şocat de modul în care evoluează cazul Mircea Băsescu, un asemenea scandal, indiferent care vor fi decizia şi explicaţiile lui Traian Băsescu, va căpăta amploare internaţională şi va prejudicia încă o dată grav imaginea României. (…) Traian Băsescu putea rezolva tot acest scandal printr-un singur gest: demisia“, a comentat şi fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu.

Românii să înțeleagă că suntem într-o criză deosebit de gravă, care are de-a face cu siguranţa naţională. Nu vreau să trăiesc într-o țară unde asupra preşedintelui planează o suspiciune de o asemenea gravitate”, a opinat și președintele interimar al PNL, Klaus Iohannis.

Fratele președintelui recunoaște că a luat bani de la Bercea. Președintele Băsescu, înlăcrimat: „Între consolidarea justiţiei şi reflexul de a-mi apăra fratele, aleg prima opţiune”

„Legat de solicitarea unor domni să demisionez pentru o faptă pe care nu am comis-o. Regret enorm faptul că fratele meu este suspectat de trafic de influenţă. El este un om de 60 de ani care locuieşte la Constanţa, eu cu familia mea locuim în Bucureşti. Nu am avut niciun fel de informaţii sau cunoştinţe legate de afacerea Mircea Băsescu – Sandu Anghel-Căpăţână. Nu trăim în aceeaşi casă, trăim fiecare cu serviciul lui, cu obligaţiile lui, cu faptele lui. Ne vedem o dată la doi ani şi nu am avut informaţii nici de la el, nici de la structurile de informaţii ale statului, ca să clarificăm subiectul. Nicio structură de informaţii a statului român nu m-a informat legat de relaţia Mircea Băsescu-Sandu Anghel”, a subliniat Traian Băsescu.

Acesta a adăugat că orice suspiciune legată de intervenţia sa în procesul Sandu Anghel este demontată chiar de realitate, în sensul că nu numai că nu există dovezi concrete care să îl lege pe preşedinte de acest caz, dar totodată Sandu Anghel, alias Bercea Mondialu, a fost condamnat la ani grei de închisoare pentru tentativă de omor.

Niciodată nu am apelat la vreun poliţist, judecător, procuror direct sau indirect pentru o intervenţie în vreun dosar. În numai trei ani, dosarul lui Sandu Anghel a parcurs toată linia justiţiei – condamnare la Slatina, la Curtea de Apel Craiova şi la Înalta Curte, la ani grei de închisoare. Nu există niciun motiv să suspecteze că preşedintele ar fi intervenit în procesul acestui domn Sandu Anghel sau al membrilor familiei sale”, a mai declarat şeful statului.

Atac la Voiculescu

Traian Băsescu a declarat că are convingerea că sub acest scandal se ascunde „setea de acaparare a justiţiei” a rivalilor săi, una dintre persoanele menţionate fiind fondatorul Partidului Conservator (aflat la Putere în alianţă cu PSD şi UNPR), Dan Voiculescu. Patron al Trustului „Antena”, Voiculescu este iniţiatorul celor două suspendări ale preşedintelui Băsescu.

 „Domnul Voiculescu care are la activ o condamnare iniţială la cinci ani şi care acum o lună spunea că «preşedintele nu îşi va termina mandatul», e nerăbdător să aibă la Cotroceni un preşedinte-marionetă care să îi satisfacă solicitările de numire în funcţii importante în justiţie a unor oameni pe care să-i controleze. Vrea să scape de actuala structură de conducere a justiţiei. Este o grupare importantă în lumea politică care îşi doreşte o schimbare cu 180 de grade a ceea ce se întâmplă în justiţie. Îi avertizez că, cel puţin în mandatul meu, pe care îl voi duce până la ultima zi, nu vor acapara justiţia, nu vor avea justiţia la cheremul lor”, a subliniat preşedintele.

Pe de altă parte, Traian Băsescu a recunoscut că evenimentul care s-a petrecut cu fratele său nu este unul fericit, fiind un lucru care nu ar fi trebuit să se întâmple. Cu toate acestea, preşedintele a ţinut să îi anunţe pe „acei domni” că nu va lua „în consideraţie nici strigătele lor şi nici declaraţii ale Parlamentului. Obiectivul meu e ca până la sfârşitul mandatului să continue procesul de consolidare a justiţiei, lupta anti-corupţie şi aş vrea ca până la finele mandatului România să înceapă procesul de intrare în Schengen”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version