in

Petrom, cel mai mare profit din istoria României: 1,1 miliarde de euro

Chiar dacă vânzările de carburanți au scăzut cu peste 3,5% în primele 11 luni ale anului trecut, conform datelor Institutului Naţional de Statistică,cea mai mare companie de pe piața carburanților, OMV Petrom, a înregistrat cel mai mare profit din istoria unei companii din România.

Petrom a avut în 2013 un profit record de aproape 1,1 miliard de euro, mai exact: 4,8 miliarde de lei. Profitul înregistrat anul trecut înseamnă o creștere de 22% față de cel din 2012, când profitul Petrom s-a ridicat la 3,94 de miliarde de lei.Cifrele de mai sus demonstrează că afacerile cu carburanţi sunt cele mai profitabile din ţara noastră, chiar dacă vânzările sunt în scădere, evoluţie care se datorează în mare măsură scumpirilor repetate.

Scumpirile carburanţilor au generat profitul record

Creștere profitului înregistrat de Petrom a venit în primul rând din cotația internațională a petrolului, care anul trecut a fost de aproximativ 100 de dolari pe baril. Un alt motiv este și liberalizarea pieței gazelor, ce a permis producătorilor interni de gaze,Petrom și Romgaz, să vândă la prețuri mai mari gazele naturale către industrie și către populație, apropiindu-se de valoarea gazelor importate din Rusia.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele explorare şi producţie, rafinare şi produse petrochimice, marketing, gaze naturale şi energie. OMV, una dintre cele mai mari companii industriale publice din Austria,deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom.

Statul român prin Ministerul Economiei deţine 20,63% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea – 18,99% şi alţi acţionari 9,35%.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ion Jinga: „turismul pentru beneficii sociale este un mit”

Ministrul Cristian David la Forumul Crans Montana: ”Suntem obligați să asigurăm românilor din străinătate imagine favorabilă și protecție”