in

PNL contestă la CCR legea pentru repatrierea aurului de la Londra: „O lege depusă pe șest, fără avizul BNR”


Liberalii s-au hotărât să conteste la Curtea Constituțională a României proiectul inițiat de pesedinștii Liviu Dragnea și Șerban Nicolae pentru limitarea rezervelor de aur ale țării din străinătate, adoptat, miercuri, de Camera Deputaților care este cameră decizională.

„Vorbim despre un proiect de lege care are un populism aparte în aceste zile, pentru că suntem în campanie electorală și folosiți acest proiect de lege pentru a reduce la tăcere anumite voci care vă critică pentru modificările pe care le faceți la Codurile penale, scandalurile cu care vă confruntați în plan politic. Este un proiect populist, dar pe de altă parte este un proiect care pare că în viitor ar putea deveni periculos pentru această țară, așa cum sunteți cu toții în această guvernare. (…) Rezerva internațională (…) reprezintă credibilitatea acestei țări, nu credibilitatea PSD-ului, a colegilor din Comisia de buget-finanțe sau a ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, și în niciun caz credibilitatea celor doi inițiatori ai acestui proiect de lege – Liviu Dragnea și Șerban Nicolae. Ca să treceți acest proiect de lege trebuie să faceți un lucru extrem de simplu – să obțineți opinia Băncii Centrale Europene. Nu ați făcut acest lucru, nu aveți cum să treceți acest proiect de lege, pentru că îl treceți într-un mod ilegal și îl vom contesta la Curte”, a spus deputatul PNL Pavel Popescu, la dezbaterile din Camera Deputaților, potrivit DC News.

El a afirmat că Marea Britanie, unde se află 60% din rezerva internațională de aur a României, are o credibilitate imensă pe piața internațională și a precizat că trei țări și-au repatriat în mod total rezerva de aur – Venezuela, Turcia și Ungaria.

„Un proiect de lege pus pe șest, care nu are nici acordul BNR, nici avizul Băncii Centrale Europene, deși este nevoie de acest aviz conform tratatelor internaționale din care România face parte. (…) Nu mă pot gândi decât la două motive pentru care doriți să aduceți aurul în țară: primul este că vă așteptați cumva să vină niște sancțiuni asupra României și s-ar putea pune sechestru pe activele din afara granițelor. Sper că PSD nu anticipează un astfel de scenariu și nu anticipați să faceți niște lucruri atât de grave cât să necesite sancțiuni internaționale împotriva României. Al doilea motiv ar fi să-l vindeți pe șest’, a arătat el, precizând că USR votează împotrivă. Deputatul USR Cosette Chichirău a susținut că proiectul va pica la CCR.

„Acest proiect va pica la CCR pentru că încalcă tratatul de funcționare a UE, articolul 130”, a spus ea. Și liderul deputaților UDMR, Attila Korodi, a anunțat că nu susține proiectul.

„Există un curent politic care bântuie astăzi Europa, implicit și România, naționalism-populismul, un curent cât se poate de periculos și găunos pentru că nu are nicio legătură cu realitatea. Una e să fii naționalist și să te preocupe stabilitatea țării tale, bunăstarea cetățenilor săi, și alta e să o șubrezești din temelii, adică să o distrugi economic, să o îndatorezi pe zeci de ani de acum încolo, să aduci inflație, să creezi o țară absolut instabilă, în derivă și care este în vizorul UE, care ar trebui într-un fel sau altul să ne gireze evoluția democratică în continuare. Și acest proiect se înscrie în această categorie populistă, fără niciun fel de legătură cu realitatea. Această rezervă a României în afara țării are acest rol, care nu poate fi gândit emoțional, are rolul de a fi o ancoră de stabilitate, o garanție în perioade de turbulențe economice, de criză geopolitică, ea oricând poate fi convertită într-o valută de folos țării, influențează indiscutabil ratingul de țară, este o garanție pentru cei care ne monitorizează”, a spus deputatul PMP, Marius Pașcan.

„Fiecare stat încearcă să își țină în țară avuțiile. Din păcate pentru România, noi nici până la această dată nu ne-am recuperat tezaurul care se află în Rusia din perioada dinainte de război. (…) Nu văd care e problema să aducem rezerva de aur în România. Din moment ce ne permitem să facem acest lucru, ne permitem să-l depozităm. Nu este neapărat de cât ne costă depozitarea la Londra, ci cred că este și o chestiune de naționalism să avem în țară rezerva de aur”, a menționat deputatul PSD Olguța Vasilescu.
Un pensionar din Marea Britanie se mută la Botoșani. Vrea asigurare de sănătate în România

Londra pierde organizarea Turneului Campionilor la tenis. Un alt oraș european va organiza edițiile 2021-2025