in

Ponorâta, cel mai sărac sat din România

 „Cartierul Ponorâta“, cum este numit în folclor satul Ponorâta, aflat la 60 de kilometri de Baia Mare, undeşi duc viaţa circa 500 de rromi, al căror singur venit este doar ajutorul social de la stat, a ajuns ”vedetă” în publicaţiile britanice Daily Mail şi The Telegraph. În timp ce autorităţile se rezumă doar la dat declaraţii, jurnaliştii de la cele două publicații britanice au mers în Maramureş să vadă cine sunt oamenii pe care i-au expulzat din Londra.

Se zbat în fiecare zi pentru fiecare bucăţică de pâine pe care trebuie să o pună pe masă copiilor. Îşi duc viaţa între pereţii unor cocioabe care stau să cadă şi pe care scrie sărăcie. Cu stomacul gol de multe ori se pun în ceva care nu s-ar putea numi pat şi sunt bucuroşi că au mai răzbit o zi în viaţa asta plină de neajunsuri, relatează Adevărul.



Este povestea mai multor familii de rromi care locuiesc în cea mai săracă comunitate de rromi din România. Povestea lor a trecut de mult graniţele României, devenind celebri datorită fotoreportajelor care au apărut în special în ziarele din Franţa sau Marea Britanie. Ponorâta, un sat care face parte din comuna Coroieni, este locuit în totalitate de rromi.

Niciunul dintre ei nu are loc de muncă stabil, trăiesc din furat, cerşit şi din munca ocazională. Singura lor avere de multe ori sunt caii, cu care transportă fierul vechi şi care practice îi ajută să pună pâinea pe masă. Case din chirpici, mizerie, sărăcie, geamuri acoperite cu celofan prin care bate vântul, ici colo câte o căsuţă frumuşică ridicată cu banii câştigaţi în Franţa. Copiii desculţi, înfometaţi, trăiesc printre câini sau cai. În Ponorâta locuiesc în momentul de faţă 454 de persoane, iar jumătate (270) sunt copii sub 16 ani.

În Ponorâta toată lumea este asistată social. Toţi trăiesc din banii statului. Sunt judecaţi de toată lumea şi recunosc că nu se înghesuie să îi angajeze nimeni. De ce? Pentru că sunt… rromi. Au mulţi copii, fiecare copil primeşte alocaţie şi aşa vin banii în aceste familii. Primarul Gavrilă Ropan recunoaşte că aceste persoane reprezintă o problemă, nu numai pentru Maramureş, ci şi pentru România. În opinia acestuia a le da bani şi nu a le oferi un loc de muncă nu reprezintă o soluţie.

Ca şi măsuri autorităţile vor ca în primul rând să le aducă apă, prin montarea a 10 cişmele de apă, ulterior să aducă pubele de gunoi, să facă curăţenie şi să construiască toalete publice din lemn pentru locuitori.

De asemenea, primarul Ropan doreşte să schimbe modul în care aceştia privesc şcoala, să ii ademenească cumva. „Ar trebui făcut un campus. I se spunea internat pe vremea mea. Mergeai lunea şi veneai sâmbăta, aveai mâncare, duşuri, dormit. În sensul acesta, dacă li se acordă aceste facilităţi, atunci am reuşi să şcolarizăm peste 50% din aceşti copii“, consideră Gavrilă Ropan.

Ţiganii din Ponorâta trăiesc din cerşit şi furat. Se duc prin judeţ, lipsesc câte o săptămână de acasă, copiii îi iau cu ei. Copiilor din I-IV nu li se dau teme pentru că nu are cine să le facă. Modelul francez ar fi bun aici. Dacă nu dai copilul la şcoală atunci îţi tăiem alocaţia. În Lille, unde am fost, primesc alocaţie dublă sau chiar triplă faţă de cea din România, dacă îşi trimit copilul la şcoală. Noi am putea astfel să-i convingem pe părinţi să-şi lase copilul la şcoală.

Dacă Statul Român ar interveni azi la cei peste 270 de copii, atunci investiţia ar fi minimă. Dacă nu, peste 15 ani, copiii ăştia vor fi, şi ei, beneficiari ai ajutorului social şi s-ar cheltui mai mulţi bani cu ei. Într-o familie sunt 7 persoane care trăiesc cu 200 lei, cât este ajutorul social. Şi atunci fură, cerşesc, colectează fier vechi, dar nu mai au ce colecta”, a adăugat acesta.

„Cea mai săracă comunitate din România”

Primarul spune că nu îl afectează faptul că apar aceste probleme în presa străină. „Nu are de ce să ne afecteze faptul că am apărut în presa internaţională. Până la urmă, asta e realitatea. S-au făcut reportaje, toată ziua vin televiziunile şi filmează… Este cea mai săracă comunitate pe care o cunosc eu din România“, declară acesta.

Despre romii din Ponorâta s-au făcut destule reportaje. Ei au ajuns anul trecut în paginile ziarelor britanice ca Daily Mail şi The Telegraph. Tema acestor materiale e viaţa în sărăcie a celor care merg la cerşit pe străzile Londrei. Şi televiziunile din Franţa au ajuns să vorbească despre aceşti romi. Acum, în oraşul francez Lille există 10 familii de rromi din Ponorâta care locuiesc, ca şi cei de acasă, în colibe improvizate şi le dau de furcă autorităţile franceze.

Este o zonă care nu apare pe nicio hartă, este foarte rar vizitată de către autorităţi, iar oamenii de aici trăiesc aproape ca în Evul Mediu. Cu toate acestea, Ponorâta este locul unde trăiesc circa 500 de suflete, care trăiesc într-o sărăcie greu de imaginat, chiar inimaginabilă pentru mulţi europeni. Puţini dintre ei au acces la electricitate, 90% din rromi sunt analfabeţi şi şomeri. Trăiesc din ajutorul primit de la stat şi din munca cu ziua”, scriau cei de la Daily Mail, în 2013, despre această comunitate.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cea mai cunoscută melodie a formației Queen are puteri binefăcătoare. Când ai ascultat-o ultima oară?

Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan, Nicolae Dumitru şi Gabriel Sandu, ARESTAŢI în dosarul Microsoft