Menu
in

Presa străină acuză: Copiii români mor pentru că doctorii nu lucrează fără mită



“Bebeluşi lăsaţi să moară în timp ce medicii refuză să lucreze fără şpagă” este titlul articolului cutremurător despre spitalele din România.

The Independent scrie că, mai nou, copiii au devenit victimele unei epidemii de corupţie. Într-o ţară care alocă sănătăţii doar 4% din PIB, iar mita este la ordinea zilei, jurnaliştii britanici au descoperit un doctor care face minuni. La un sfert de secol de când Occidentul a aflat de orfelinatele din epoca lui Ceauşescu, copiii sunt din nou victime. De data aceasta, victime ale corupţiei generalizate. Este concluzia unui articol apărut în publicaţia britanică The Independent, care analizează situaţia sistemului sanitar din România. Articolul porneşte de la exemplul doctorului Cătălin Cîrstoveanu, care s-a dedicat trup şi suflet salvării copiilor bolnavi.

Dr. Cîrstoveanu a lansat o cruciadă de unul singur ca să-i salveze pe bebeluşii care sunt în grija lui. Îi duce în Occident cu zboruri low-cost ca să fie trataţi de medici care nu cer mită. Aşa a făcut şi săptămâna trecută pentru Cătălin, un băieţel de 13 ani, care avea nevoie de o operaţie la inimă. Operaţia din Italia a fost un succes. Două zile mai târziu, o fetiţă de 3 săptămâni a murit înainte ca doctorul Cîrstoveanu să o ducă la aceeaşi clinică pentru o intervenţie la glanda limfatică.

Doctorul cu vorba blândă duce o bătălie epuizantă şi în mare parte solitară împotriva unei culturi a corupţiei, care s-a împământenit atât de bine în România încât chirurgii cer şpagă să salveze copii. Este unul din motivele pentru care mortalitatea infantilă este dublă faţă de media Uniunii Europene. Dezamăgiţi de situaţia din sistemul sanitar, 2.800 medici au plecat din România doar anul trecut, mai remarcă jurnaliştii britanici.

Doi medici la 1.000 de locuitori

România are în prezent jumătate din numărul necesar de medici. Pentru a ne apropia de media europeană ar trebui să dublăm numărul doctorilor, însă tendinţa este exact pe dos, pentru că tot mai mulţi specialişti aleg să plece în străinătate. Soluţii ar fi, însă, din lipsă de bani, ele nu pot fi puse în practică.

Din 1957, nu s-a mai înregistrat un asemenea deficit de medici în România sunt în prezent 43.000 de medici. Statistic vorbind avem mai puţin de doi medici la mia de locuitori. Asta în timp ce media în ţările europene este de 3,6 medici la mia de locuitori.

“Niciodată din 1957, atunci când medicii au fost eliberaţi, niciodată nu a existat un asemenea deficit. în România nu o să vină nimeni pentru ca venitul unui medic rezident este de 200 de euro, al unui specialist 495 de euro iar in UE venitul mediu la rezidenţi e de 1.100 de euro iar un medic specialist câştigă 7800 de euro”, a declarat Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor.

Alarmantă este situaţia din spitale, unde există un deficit major de medici, în cazul unor specialităţi importante precum ATI, chirurgie toracică sau cardiovasculară, radioterapie sau geriatrie. în plus, spitalele din 27 de judeţe funcţionează fără a avea acoperite toate specialităţile. Autorităţile recunosc că e nevoie de schimbări, însă totul rămâne deocamdată la nivel de discurs. “Condiţia medicului de spital se va schimba o dată cu schimbarea mediului spitalicesc, forma de organizare şi funcţionare care să permită obţinerea unor performanţe profesionare cu o recompensă a performanţei”, a spus ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version