in

PSD vrea să aducă în țară aurul României de la Londra. Fost șef SRI: „Nu cumva se vrea ca și acest tezaur să ajungă tot la Moscova?”


Liviu Dragnea și Șerban Nicolae au depus miercuri, 27 februarie, la Senat, un proiect de lege prin care Banca Națională a României este obligată să păstreze în țară 95% din rezervele de aur pe care le deține.

Proiectul ar urma să modifice Legea privind Statutul Băncii Naționale a României astfel:

„Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăși 5 % din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”.

„Din informațiile deținute, în prezent, rezerva de aur constituită de BNR potrivit dispozițiilor legale se găsește în proporție de 65% în străinătate. Pentru această cantitate de aur BNR nu mai realizează niciun fel de venituri (…) ci dimpotrivă achită contravaloarea costurile de depozitare”, potrivit expunerii de motive a celor doi inițiatori ai proiectului de lege.

Liviu Dragnea și Șerban Nicolae susțin că „nimic din situația economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantități de aur ca rezervă în străinătate, cu costuri aferente, deloc de neglijat, în condițiile în care această rezervă poate fi păstrată și suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din țară”.

Cei doi propun și eliminarea termenului „internaționale” din sintagma „rezerve internaționale” din cuprinsul Capitolului VII Operațiuni cu aur și active externe în Legea privind Statutul BNR.

De asemenea, Liviu Dragnea și Șerban Nicolae vor ca BNR să informeze „de îndată” Guvernul și Parlamentul în cazul în care există pericolul diminuării rezervelor până la un nivel care ar periclita tranzacțiilor internaționale ale statului, precum și în cazurile în care diminuarea s-a produs.

Fostul șef al SRI, Costin Georgescu a declarat la Realitatea TV că mișcarea lui Liviu Dragnea este “suspectă” și că nici măcar Ion Iliescu, un apropiat al Moscovei, nu a încercat așa ceva:

“Am mai avut un tezaur, o parte constând în lingouri de aur, care a ajuns la Moscova și acolo a rămas. Nu cumva se vrea ca și acest tezaur, care reprezintă munca românilor, să ajungă tot la Moscova? La 2-3 zile după declarațiile lui Vladimir Putin anti-România, iese Dragnea și spune: Ducem aurul în România, să fie mai aproape de Moscova. De ce nu-l trimite direct? Este foarte suspect că aurul care asigură integritatea României în momente grele se vrea mutat. Și Polonia în timp războiului a trimis, prin România, aurul la Londra și bine a făcut. De ce? Sunt întrebări mari la care cei care sunt în măsură să analizeze și să dea răspunsuri trebuie să o facă. Până acum nici măcar nu s-a încercat asta. Nici Iliescu, un apropiat al Moscovei, nu și-a pus problema, nu a încercat. Este ceva incredibil“, a declarat Costin Georgescu la “Jocuri de Putere”.

„Am fost acuzat că de ce țin rezervele în străinătate. De parcă le țin eu, parcă sunt ale mele. Unde vreți nene să le ținem? Sunt rezerve internaționale, credeți că euro și dolarii stau în beci la Banca Națională? Stau în conturi”, declara la începutul lunii februarie guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Proiectul de lege poate fi consultat aici

Sursa: HotNews
Cum păcălesc samsarii de mașini cu volan pe dreapta autoritățile din România

Marea Britanie ar putea să nu mai iasă din UE la 29 martie. Theresa May este de acord