PSD şi PNL au amânat puţin „divorţul“ şi au decis ca referendumul pentru revizuirea Constituției să aibă loc odată cu alegerile europarlamentare, în luna mai, deşi cele două teme nu au nicio legătură una cu alta. Aceasta pentru a mobilize alegătorii să se prezinte la alegerile euorparlamentare şi pentru a porni în acest fel în avantaj faţă de PDL la prezidenţiale, după cum au comentat unii analişti.
Pentru a fi validat, la referendum trebuie să voteze minimum 50% plus unul dintre alegătorii înscrişi pe listele de vot.Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută alături de Victor Ponta, că USL a decis organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei cu prag de 50%, chiar dacă la sfârşitul anului şansele de validare ar fi mult mai mari, întrucât pragul scade la 30%.
La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că referendumul ar putea dura două zile, 24 şi 25 mai, pentru a putea fi întrunit cvorumul de prezenţă. Argumentele pe care le aduc cei de la putere se referă în primul rând la faptul că revizuirea Legii fundamentale nu mai poate fi tergiversată.
“Principala noastră preocupare este cea legată de alegătorul român. Nu cred că estompăm tema europarlamentarelor, ci dimpotrivă o potentăm. E preferabil suprapunerii cu alegerile prezidenţiale, şi ne luam riscul acesta, pe prag de 50%, dar e mai corect aşa, la prezidenţiale e foarte bine ca toată lumea să ştie exact care sunt atribuţiile preşedintelui, să nu adoptăm o Constitutie care nu se aplică cinci ani (pentru viitorul preşedinte – n.r.). Cred că Bruxelles-ul, Comisia Europeană, nu are ce obiecţiuni majore să opună, şi în practica europeană s-a mai întâmplat, iar cele două teme nu se ocultează una pe cealaltă”, a declarat Antonescu.
La europarlamentare, PSD şi PNL vor candida separat, dar vor elabora o platformă comună, care va cuprinde oferta USL pentru euroalegeri, dar şi un pact de neagresiune.
PDL se opune comasării
Democrat-liberalii resping comasarea europarlamentarelor cu referendumul pentru revizuirea Constituţiei, considerând că această decizie arată că Victor Ponta şi Crin Antonescu “nu au nici cea mai mică consideraţie nici pentru alegerile europarlamentare, nici pentru Constituţie”, a declarat ieri prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu. Acesta a precizat că formaţiunea sa va organiza, până la finalul lunii ianuarie, un miting de protest faţă de această decizie a USL.
Prezidenţialele, în noiembrie
Preşedintele PNL Crin Antonescu a mai anunţat că USL a decis organizarea prezidenţialelor cu 45 de zile înainte de expirarea mandatului actualului preşedinte. Astfel, primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc în data de 2 noiembrie sau 9 noiembrie, după cum va decide Guvernul.
Revine votul pe liste
Legea electorală va fi modificată de USL astfel încât România să aibă cel mult 300 de deputaţi, iar aceştia să fie aleşi nu uninominal, ca în 2008 şi 2012, ci pe listă de partid.
De la referendumul din 2009 încoace, când românii s-au pronunţat pentru trecerea la un Parlament unicameral şi reducerea numărului de aleşi la maximum 300, aceasta a fost una din temele de atac favorite ale preşedintelui Traian Băsescu. În condiţiile în care rezultatul referndumului nu a fost pus în aplicare, şeful statului a arătat, de curând, că nu exclude organizarea unui nou referendum pentru unicameral şi reducerea numărului de aleşi, o dată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, ca formă de presiune asupra USL.
Acum coaliţia de la putere contraatacă. Rămân două Camere, dar modifică Legea electorală, astfel încât să avem maximum 300 de deputaţi. Cifra va fi trecută şi în Constituţia revizuită.