107 de oameni au murit în România de coronavirus şi bilanţul urcă accelerat, 13 decese fiind anunţate doar joi după amiază. Aceeaşi situaţie este şi în cazul numărului de infectări , care joi a ajuns la 2.738, în ultimele 24 de ore fiind raporate aproape 300 de cazuri noi. Dintre acestea, 700 sunt numai la Suceava.
Medicii reclama în continuare lipsa echipamentelor de protecţie. Aşa se face că umărul cadrelor medicale infectate cu coronavirus crește îngrijorător, iar deficitul de materiale de protecție nu face decât să sporească răspândirea virusului în spitale. Lista spitalelor din capitală în care boala a afectat personalul sanitar s-a extins în ultimele 2 zile la 6 unități.
Cinci cadre medicale de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București au fost confirmate cu noul coronavirus. Este vorba despre doi medici, o asistentă medicală, o biochimistă şi o infirmieră, care nu au prezentat simptome. Aceștia au fost izolați în spital. Urmează ca întreg personalul medical al Institutului Matei Balș să fie testat pentru COVID-19.
Un medic și o asistentă de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Al. Obregia au fost de asemenea diagnosticați cu noul virus. Medicul este internat acum la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, iar asistenta la Institutul de Boli Infecțioase din Ploiești.
Miercuri la nivel național existau 357 cadre medicale infectate, dintre care 60 în București, pe locul, doi, după Suceava unde au fost raportate 200 de cazuri de coronavirus în rândul personalului sanitar.
În plus, zilnic apar informaţii noi despre medici şi asistente care îşi dau demisia său intră în concedii subit.
«Multe măsuri vor rămâne în vigoare mai mult timp»
Un anunț de maximă importanță pentru români a venit din partea lui Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, care a anunţat când ar fi posibilă în România o relaxare a restricțiilor de liberă circulație a cetățenilor.
“Eu cred că după data de 15 mai. Dar atenție, nu distanțarea socială să nu mai fie necesară, o reducere a măsurilor legate de distanțarea socială, dar multe din elementele, de exemplu organizarea de mari manifestări, vor fi probabil pentru mai mult timp în vigoare”, a spus medicul.
Totodată, Rafila, care este şi reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a anunțat la Digi24 că România va face parte dintr-un studiu internațional, pentru testarea singurului medicament etiologic care există disponibil în momentul de față și care tratează cauza coronavirusului. Tratamentul ar putea fi disponibil într-un orizont de câteva luni.