Menu
in

România rămâne una dintre cele mai corupte țări ale Europei

În peste două treimi dintre țările lumii, combaterea corupției fie a stagnat, fie a făcut pași înapoi. Guvernele din Canada, Franţa, Marea Britanie şi SUA au devenit mai corupte în percepţia experţilor şi a liderilor de afaceri, relevă raportul anual cu privire la corupţie publicat de organizaţia neguvernamentală Transparency International (TI). Scădere dramatică şi pentru România în topul percepției corupției, care a ajuns în 2019 la același scor ca în 2012, adică mediul de afaceri percepe mai multă corupție în sectorul public decât în urmă cu opt ani.

“Nemulţumirea faţă de corupţia la nivelul guvernelor şi lipsa de încredere în instituţii ilustrează nevoia de a consolida integritatea politică”, a subliniat directoarea TI, Delia Ferreira Rubio.

Clasamentul Corruption Perceptions Index (CPI) al TI indică, pe o scară de la zero la 100, nivelurile percepute de corupţie în rândul guvernelor, un scor zero semnalând un sector public foarte corupt. Clasamentul cuprinde 180 de state şi teritorii.

România ocupă locul 70 în lume, în clasamentul cu 180 de poziții

Anul acesta, România are un scor de 44 din 100. Este la egalitate cu Ungaria și Africa de Sud și cu doar un punct peste media globală, de 43 de puncte. La nivelul Uniunii Europene, media este de 66 de puncte, iar mai slab decât România și Ungaria se clasează doar Bulgaria.

Indexul Transparency International arată cum percep experții și afaceriștii corupția din domeniul public.

Raportul de anul acesta s-a concentrat pe influența negativă a îmbinării politicii cu afacerile.

Cele mai puțin corupte țări ale lumii sunt Danemarca, Noua Zeelandă, Finlanda, Singapore și Suedia. La coada clasamentului se află Somalia, Siria, Yemen și Venezuela.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version