in

„Românii din diaspora nu-și pot plăti contribuțiile la pensie în țară”. Interpelare în Parlament

Una dintre marile cerințe ale românilor din străinătate a fost crearea posibilității legale de a se putea plăti retroactiv contribuțiile la pensie. Există însă o „scăpare” a legii: ce fac cei care s-au declarat cu domiciliul în străinătate și NU POT PLĂTI contribuțiile în țară? Cei care au pașaport CRDS (cetățean român cu domiciliul în străinătate) nu au știut că făcând așa ceva se autoexclud de la posibilitatea de a -și plăti contribuțiile, fiind lipsiți de unele drepturi.

În cazul de față legea nu spune nimic. Este și cazul unei interpelări depuse de deputatul PMP, Constantin Codreanu.Practic, enorm de multe persoane care au plecat la muncă în afara țării, au întrerupt din diferite motive plata contribuțiilor la sitemul de pensii. Fie au muncit mulți ani la negru, fie nu au înregistrat contractele de muncă din afară sau există și cazuri în care au fost înșelați de angajatori și nu li s-a plătit nicio contribuție. În asemenea situații se găsesc multe persoane cărora le lipsesc puțini ani până la pensie și care, datorită ”găurilor”, pierd foarte mulți bani la stabilirea pensiei, uneori chiar și jumătate.

Acum poţi să ieşi la pensie anticipat, doar dacă împlineşti vârsta limită, de 65 de ani bărbaţii şi 63 de ani femeile sau dacă ai cotizat timp de 35 de ani la pensii. Dacă nu, şi ai, să zicem, doar 30 de ani, eşti penalizat cu 0,75% din pensie pentru fiecare lună necotizată. Penalizarea poate ajunge la 45% pentru perioada maximă de 5 ani.

Iată şi un exemplu concret: o femeie cu un stagiu incomplet de cotizare de 30 de ani, care a plecat în străinătate şi a lucrat ca îngrijitoare timp de 5 ani, să zicem, fără acte, are un punctaj mediu anual de 1,58 de puncte. Va lua o pensie penalizată cu 45%, adică 760 de lei. Dacă şi-ar putea cumpăra cei cinci ani lipsă, ca să-şi completeze stagiul, ar avea pensia întreagă 1.381 de lei.

Citiți tot articolul în Gazeta Românească.Probleme în Scoția din cauza unui câine maidanez din România. „Îl împușc!”

Camera Lorzilor, pe cale să aducă amendamente la legea Brexit. Ministrul de Interne: „Nu acceptăm așa ceva”