in

Românii din diaspora se întorc acasă. Primarul Iașiului: „Țara care repatriază cel mai mult în momentul de față este Marea Britanie”

O mare parte din populația nou venită în Iași o constituie românii reîntorși din străinătate, potrivit primarului orașului, Mihai Chirica, citat de HotNews.

În ultimii 3 ani, populația Iașiului a crescut cu circa 10%, respectiv 40.000 de locuitori, a declarat acesta pentru HotNews.ro.

Față de recensământul din 2011, populația a crescut cu aproximativ 60.000 de locuitori. Astfel, orașul a ajuns pe locul doi, ca număr de locuitori, după București, devansând Cluj-Napoca, Timișoara și Constanța.

Creșterea se datorează românilor plecați la muncă și care s-au întors acasă, cetățenilor din Republica Moldova care au venit în Iași, dar și oamenilor care au plecat din alte orașe din România și s-au stabilit în Iași.

„...O mare parte din populația nou-venită s-a întors din diaspora. Țara care repatriază cel mai mult în momentul de față este Marea Britanie, ceea ce este foarte bine fiindcă avem oameni foarte valoroși acolo. A doua țară care repatriază este Italia, deoarece a intrat în recesiune economică și oferă niște salarii asemănătoare cu ce poți câștiga în România. Salariul mediu în România pentru un meseriaș de calitate este cam 1000 de euro net. 1.000 de euro pe care poți să-i dai familiei stând lângă copiii tăi, lângă soția ta. Dacă te duci să muncești în Italia, Spania, Marea Britanie, nu te întorci cu 1000 de euro la familie în fiecare lună, fiindcă ai acolo alte cheltuieli, nu stai cu familia, motiv pentru care le recomand celor plecați să se întoarcă, să testeze măcar ce se întâmplă în România”, e explicat Chirica.



O pondere importantă o reprezintă și cetățenii din Republica Moldova care s-au stabilit la Iași.

”Mai avem 25.000 de cetățeni ai Republicii Moldova rezidenți în Iași. Și nu mai ascund faptul că ei investesc foarte mult, construiesc locuințe, le vând direct în Republica Moldova, în marea lor majoritate și-au cumpărat case în municipiul Iași. Unele sunt locuite, altele sunt ca o rezervă bancabilă. Este adevărat că nu toți dintre cei care au cetățenie românească muncesc aici și trăiesc aici. Mulți dintre ei au profitat de acest lucru și au plecat spre Europa de Vest, ceea ce nu este neapărat rău, pentru că se întorc acasă cu o nouă configurație mentală, în ceea ce privește diferența dintre Rusia și Europa de Vest”, a mai spus primarul.

Creșterea demografică a avut efecte pozitive, au crescut salariile, bugetele pentru investiții, dar și efecte negative, blocajele în trafic fiind din ce în ce mai dese, aerul mai poluat.

Primăria Iași are și un proiect „RestartHome”, menit să-i ajute pe românii care se întorc în țară și doresc să-și deschidă o afacere. Cei interesați pot solicita informații cu privire la oportunitățile de afaceri din oraș și din regiune, date despre gradul de competitivitate din industria în care îşi doresc să activeze și oportunitățile privind obținerea unor finanțări nerambursabile. În cadrul proiectului sunt oferite și cursuri de antreprenoriat.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Conservatorii se așteaptă la pierderi însemnate în fiefurile proprii la alegerile locale

Sute de mii de europeni au aplicat pentru rezidența în Marea Britanie după Brexit. Cei mai mulți sunt români