Românii din străinătate au trimis acasă cei mai mulți bani dintre toți cetățenii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, în 2020. De exemplu, spaniolii din străinătate au trimis acasă 2,9 miliarde de euro, iar polonezii au avut remitențe în valoare de 2,8 miliarde de euro, în scădere cu 10% față de anul 2019, acestea fiind statele cu cele mai mari încasări din remitențe în 2020.
Cei aproximativ 3,6 milioane de români care locuiesc și lucrează oficial în străinătate au trimis în 2020 aproximativ 3,4 miliarde de euro în țară, mai mulți bani decât suma investițiilor străine directe, de 3 miliarde de lei, conform datelor Eurostat.
Clasamentul remitențelor din 2020 în rândul statelor UE arată un comportament complet diferit al diasporei în vreme de pandemie. Potrivit Eurostat, la nivelul întregii Uniuni Europene, volumul remitențelor a scăzut cu 9% în 2020 față de 2019; dacă în România scăderea a fost de doar 7%, în Polonia a fost de 10%, în Ungaria de 50%, iar în Bulgaria de 71%.
Din banii pe care îi câștigă, Nelu rupe lunar cel puțin 500 de euro și îi trimite acasă, părinților, pentru cheltuielile de zi cu zi ale bătrânilor sau ca să mai investească în casa bătrânească. Numai anul acesta, a fost nevoie de câteva mii de euro pentru înlocuirea țiglei de pe casă, scrie Adevărul.
Românii din străinătate au trimis DE TREI ORI mai mulți bani în țară decât investițiile străine
„Din ce-i trimit eu, tata cumpără din România tot ce trebuie, de la fier beton, cărămidă, ciment, uşi, ferestre, adică tot ce ține de construcții. Mai sunt aparatele electrocasnice, mobilierul, pe care tot din Româna le cumpărăm. În medie, minim 7.000 de euro trimitem acasă în fiecare an. Când începi să construiești o casă, investești cel puțin 30.000 de euro, poate mai bine. Deci sunt mulți bani care vin de la noi și sunt cheltuiți în țară”, spune Nelu Sava, buzoian stabilit în Italia de peste două decenii.
Soții Ana și Gică Sava au rămas fără niciunul dintre copii alături, în gospodăria din Mărăcineni. Sunt însă bucuroși că toți au situație bună acolo.
„Au plecat toți, Nelu, Paul și Cristina, cu nurorile, cu nepoții. Sunt însă mulțumită, pentru că toți sunt grijulii cu noi, sunt respectuoși. Paul a și zis, mamă, dacă vouă vă e bine acolo, ne e bine și nouă aici. Ne ajută când avem nevoie de ceva în casă. Eu nu cumpăr de exemplu cafea, nu cumpăr produse, nu am nevoie de detergenți sau îmbrăcăminte. Trimit pachete multe acasă”, spune Ana, mama fraților Sava.
…Românii din străinătate aduc mai mulți bani în țară decât toți investitorii străini…