in

Românii din străinătate s-au trezit cu datorii la fisc. De 13 ani în Anglia, dar ANAF vrea să îl execute silit

Mii de contribuabili români care știau că au toate dările plătite, au primit de la ANAF scrisori prin care li se arată că au de dat statului sume restante pe ultimii 5 ani, pentru asigurările de sănătate.

Potrivit ProTV, fiscul român nu le-a dat prea multe explicații, ci doar un termen de plată, 30 iunie, după care urmează executarea silită.

Românii care au avut un venit de doar câțiva lei, din dividende sau dobânzi bancare, trebuie să achite acum sute de lei. Cei care au muncit în străinătate sunt și ei buni de plată conform ultimelor vrăji ale ANAF.

Mircea Suceavă și-a depus economiile în bancă și, în 2015, a încasat o dobândă de 12 lei. Acum, după 4 ani, a aflat de la ANAF că e dator statului cu 348 de lei.

În aceeași situație sunt mii de români care, în ultimele zile, au primit de la ANAF decizii de impunere din care reiese că trebuie să achite contribuția la sănătate corespunzătoare salariului minim pe economie, chiar dacă veniturile lor au fost mai mici.

Am venit la ANAF să văd de unde e venitul de 96 de lei și cum fac din 96 de lei să plătesc cei 348 de lei datorați și poate îmi rămâne și mie ceva până la urmă… Mi se pare aberant”, spune un alt contribuabil. “Nu mai sunt bani la buget, sunt problemele care sunt, tara se împrumuta de pe unde apucă și hai să mai luăm și de pe pielea cetățenilor ceva.”

Românii care lucrează în străinătate și plătesc asigurări de sănătate și acolo s-au trezit că, pe 2015, au de dat și contribuția pentru sistemul românesc.

Rudele rămase în țară stau la ghișeele ANAF ca să afle ce e de făcut.

„Ginerele meu care de 13 ani este în Anglia, își plătește acolo toate birurile, ce are de plătit, spune că acum are de plătiți și aici la asigurare, la casa de sănătate, 348 de lei.”

„Este inechitabil pentru că plătești o contribuție pentru niște servicii medicale de care nu ai beneficiat. Pentru că plătești în 2019 pentru perioada 2015 – 2016 și atunci nu ai beneficiat de serviciile medicale. Sau, dacă ai fost bolnav atunci, cei de la sănătate te-au obligat să plătești”, explică Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de finanțe.

În timp ce oamenii nu înțeleg de ce abia acum află despre aceste biruri, vechi de câțiva ani, funcționarii de la ghișee spun că ei doar aplica legea. La solicitarea Pro TV, ANAF nu a oferit informații pe acest subiect.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

A vrut să fie mai sexy, dar rezultatul a băgat-o în sperieți. Buzele i s-au mărit de patru ori

Doi copii trăiesc într-un grajd, după ce mama lor a plecat la muncă în străinătate. „Nu avem lumină, doar un bec pe baterii”