România este pe locul II în lume la deficitul de talente profesionale, după Japonia, potrivit unui studiu realizat de Manpower Incorporated, citat de ziare.com.
Cifrele arată că 4 din 5 întreprinzători întâmpina probleme în găsirea angajaţilor de care au nevoie.
Unui întreprinzător din România îi este, astăzi, de patru ori mai greu să îşi găsească angajatul potrivit decât unuia din Marea Britanie.
Astăzi în România este nevoie de peste un milion de oameni bine pregătiţi în meseriile lor. Greu de găsit, având în vedere că o treime din populaţia activă a ţării – adică peste 4 milioane de persoane – lucrează deja în străinătate.
Florin Jianu, fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, în prezent Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMM), a explicat pentru Ziare.com că nu românii plecaţi sunt de vină pentru deficitul de forţă de muncă întâmpinat de întreprinzătorii locali, ci statul, care n-a ştiut cum să îşi ţină în ţara oamenii buni de muncă.
“Deşi am fi tentaţi să spunem că migraţia populaţiei active reprezintă principala cauză a lipsei forţei de muncă, aceasta este doar o consecinţă a unor politici economice şi sociale inadecvate de-a lungul celor 28 de ani.
Lipsa unei viziuni de susţinere a creşterii economiei private, de întărire a forţei economice capabile să crească sustenabil salarii, lipsa unei viziuni de dezvoltare şi poziţionare a României pe harta investiţiilor, politici speciale inadecvate nevoilor românilor, luptă surdă a unor politicieni fără viziune şi cu o pregătire managerială precară au adus România că în acest moment un milion de locuri de muncă să fie vacante”, a declarat Florin Jianu.
Cei mai mulți medici români plecați în străinătate se află în Marea Britanie