Menu
in

Salariul minim creşte la 800 de lei



Executivul Ponta a decis creşterea salariului minim şi a pensiilor. Salariul minim va creşte cu 50 de lei de la 1 februarie şi va ajunge la 750 de lei, iar în luna iulie va fi operată o nouă majorare, până la nivelul de 800 de lei. Creşterea pensiilor va fi aplicată de la 1 ianuarie 2013. Astfel, punctul de pensie va creşte cu 30 de lei, de la 732 la 762 de lei. În această majorare nu intră însă pensiile sociale, care rămân la 350 de lei.

Decizia a fost luată de Guvern în urma consultărilor cu Fondul Monetar Internaţional. “Salariul minim va creşte în acest an la 800 lei, dar în două etape: cu 50 lei începând cu luna februarie şi cu încă 50 lei din luna iulie”, au arătat sursele guvernamentale. La începutul lunii ianuarie, premierul Victor Ponta a declarat că la discuţiile cu FMI privind bugetul pentru acest an va solicita majorarea salariului minim pe economie de la 700 de lei la 800 de lei, creştere care să fie aplicată imediat după aprobarea proiectului de buget.

De asemenea, valoarea punctului de pensie ar urma să crească anul acesta cu 4%, de la 732,8 lei în prezent, la 762,1 lei, măsura fiind prevăzută în proiectul de Lege a bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2013. De asemenea, cei 158.000 de pensionari plătiţi prin Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne şi SRI vor avea o pensie medie lunară de 2.473 de lei.

Pensia medie a celorlalţi pensionari va fi de 791 de lei, cea minimă rămâne la 350 de lei, iar ajutorul de şomaj mediu va fi de 487 de lei în 2013.

Cine va resimţi majorarea

Efectele majorării salariului minim vor să fi simţite doar de angajaţii din mediul privat, Guvernul arătând că de această creştere vor beneficia circa 436.361 persoane din sectorul concurenţial – în cazul cuantumului de 750 lei lunar şi circa 677.267 persoane din sectorul concurenţial – în cazul cuantumului de 800 lei lunar.

În sectorul bugetar majorarea salarială nu se va simţi în buzunarele angajaţilor, având în vedere că cel mai mic salariu de la stat este de 812 lei brut pe lună.

În urma majorării salariului minim pe economie, statul câştigă 361,27 milioane de lei în anul 2013, la veniturile bugetare, prin încasarea impozitului pe salariu şi a contribuţiilor sociale.

Totodată, Guvernul estimează că majorările propuse vor avea “efecte pozitive asupra creşterii economice, prin stimularea ocupării şi reducerea muncii la negru”.

În urma majorării salariului minim brut pe economie vor creşte şi amenzile de circulaţie, de unde statul va mai obţine un plus de venituri. Sacţiunile contravenţionale sunt calculate în funcţie de punctul-amendă, care este egal cu 10% din salariul minim pe economie.

Precendenta majorare a salariului minim a fost decisă de fostul Guvern Boc, în decembrie 2012, de la 600 de lei la 700 de lei brut.

Sindicatele, nemulţumite

Nivelul salariului minim garantat în plată trebuie să ajungă la 850 de lei, orice sumă inferioară acestei valori fiind o piedică pentru creşterea pieţei de consum din România, a declarat, luni, 21 ianuarie, Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel Alfa, după întâlnirea avută cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

“În cadrul discuţiilor cu reprezentanţii FMI am susţinut faptul că dialogul social din ţara noastră este mai degrabă un dialog formal, de tip comunist, decât unul real, de substanţă. Noi, practic, am fost invitaţi la dialog după ce Guvernul a stabilit deja o creştere a salariului minim la 750 lei de la 1 februarie şi la 800 de lei de la 1 iulie anul curent. Solicitarea noastră este însă ca salariul minim să ajungă la 850 de lei, deoarece în acest mod va scădea numărul ajutoarelor sociale şi, în acelaşi timp, va creşte volumul pieţei de consum din România”, a spus Bogdan Hossu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version