in

Scandalul momentului: românii nu vor să fie scanați cu termometrul la intrarea în magazine

Intrarea în starea de alertă a adus încă o noutate pentru români. Toţi cei care merg în centre comerciale sau instituţii sunt scanaţi cu termometrul digital. Însă, măsurarea temperaturii se lovește de reticența unor persoane care răspândesc diverse teorii pe rețele sociale pentru a încerca să convingă populația să refuze această prevedere.

Justificat sau nu, foarte mulți români s-au arătat deranjați de acestă procedură simplă, prin care angajatul magazinului duce la fruntea clientului un termomentru pentru 2-3 secunde. Unii acuză că este o procedură ilegală şi că paznicii nu au nicio pregătire medicală pentru a face acest lucru.

„A apărut o problemă interesantă, adică o abordare interesantă, cu luatul temperaturii la intrare în anumite locuri, deja avem un curent pe rețelele de socializare și nu numai. Astăzi am fost sunat pe numărul meu de către o persoană care a încercat să mă convingă că nu este corect să i se ia temperatura când intră, de exemplu, la unul dintre hipermarketuri, că au vrut să-i ia temperatura, ea nu vrea, n-au lăsat-o să intre…”, a relatat Raed Arafat, citat de Digi24.

«Dacă se afișează o temperatură peste 37,3, nu ți se permite să intri»

Secretarul de stat din MAI a numit procedura drept una normală ce este necesară pentru a preveni prezența unei persoane bolnavă în rândul unui adunări, lucru ce ar ridica riscul unei contaminări.

„Eu cred că trebuie să ne obişnuim cu acest lucru, adică îți ia temperatura de la distanță, nu te atinge, nu face nimic, doar că-ți ia temperatura. Dacă se afișează o temperatură peste 37,3 da, nu ți se permite să intri, înseamnă că trebuie să consulți un medic. Este normal în faza asta. De ce? Pentru că dacă intri acolo, nu știi dacă ești bolnav, nu știi acest lucru sau, în cunoștință de cauză, intri cu febră înăuntru, în magazin, pui în risc viaţa altora. Această măsură este una foarte normală”, a spus Raed Arafat, care a observat că „deja există un curent care să convingă oamenii să refuze acest lucru, să nu accepte”.

El a arătat că procedura i se aplică inclusiv lui ca măsură de precauție. „Eu când mă duc la minister dimineață sau când mă duc la Ciolpani, la Centrul de Comandă, pompierul la poartă nu-mi deschide mie bariera până nu îmi ia temperatura”, a subliniat Raed Arafat.


Procedură normală

Și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a subliniat că procedura este una absolut normală care poate fi făcută de oricine și nu este necesară prezența unui cadru medical.

„Acel termometru digital e un termometru pe care îl putem folosi și noi acasă, să o luăm ca pe o manevră pe care am face-o și noi acasă. Este chiar indicat ca și noi, acasă, din când în când, să ne luăm temperatura. Este un termometru pe care îl poate folosi toată lumea, nu trebuie să fie neapărat un cadru medical care să-l poată folosi. Noi am recomandat tuturor agenților economici să aibă un triaj epidemiologic minim, acea termometrizare. Și pentru cel care contestă măsura – nu știu când își mai ia el temperatura. Eu, dacă merg la o ședință de guvern, când intru, mă duc eu dacă cel de la intrare nu e atent, să-mi ia temperatura. Este și o verificare a mea și trebuie să o perceapă fiecare la fel”, a explicat Nelu Tătaru.

Din 15 mai, autoritățile au introdus drept obligatoriu ca oricărei persoane care intră într-un spațiu public închis sau sediu de instituție să îi fie măsurată temperatura, iar cei care au peste 37.3 nu pot intra.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Marea Britanie: Orice persoană cu vârsta de peste 5 ani cu simptome de COVID-19 poate solicita un test

Samsarii din vămi jupoaie românii care vor să intre în țară. Cer sute de euro ca să ducă oamenii acasă