Menu
in

SCENARIU NEGRU pentru România. Este clar că situația e inevitabilă

Poziţia geografică şi dezvoltarea României şi Bulgariei vor dezavantaja cele două state în viitor. Cele două vor fi prinse din ce în ce mai puternic în conflictele şi crizele dintre vecinii mai puternici afirmă analişti de la Stratfor, în analiza publicată pe 9 mai.

 

Bulgaria şi România vor deveni “tot mai implicate” în cele mai importante crize ale Eurasiei, dar ”ca şi în trecut mai mult vor reacţiona la evenimente decât să-şi realizeze interesele”.

“Ambele ţări sunt încă o dată prinse în mijlocul conflictelor şi crizelor între marile puteri vecine, în special criza refugiaţilor dintre Europa şi Turcia şi conflictul din Ucraina dintre Rusia şi Occident. România şi Bulgaria vor face eforturi pentru a-şi promova interesele în aceste situaţii tensionate care evoluează”, consideră analişti de la Stratfor citaţi de cei de la agenţia bulgară Focus.

Agenţia mai reţine în analiza sa că în trecut cele două ţări au ”o lungă istorie în care au fost influenţate de ţările vecine mai puternice.” Situate în colţul de sud-est a Europei în regiunea balcanică, România a fost o dată dominat de Imperiul Austro-Ungar, în timp ce Bulgaria a fost condusă de turci. În timpul Războiului Rece, ambele ţări au fost absorbite în calitate de state satelit de către Uniunea Sovietică, iar Moscova le-a modelat în mare măsură politicile externe şi de apărare. Când Uniunea Sovietică s-a prăbuşit, România şi Bulgaria au adoptat o cale prooccidentală, au aderat la NATO în 2004 şi la UE în 2007”.

Din analiza citată reiese că tulburările vor afecta ambele ţări, dar criza refugiaţilor va lovi mai mult Sofia, iar cea dintre NATO şi Rusia va fi mai complicată pentru Bucureşti.

Criza refugiaţilor va încurca eforturile ambelor ţări de a adera la spatiul Schengen, din cauza “măsurilor de limitare a circulaţiei între ţări adoptate de statele UE”.

În topul provocărilor economice şi politice generate de criză se află ”marele val de solicitanţi de azil care a lovit Europa”. Aceasta invazie ”agravează diferenţele care ameninţă să fragmenteze şi mai tare blocul comunitar şi reduce securitatea generată de acesta”. Mai mult de 1 milion de migranţi au ajuns pe continent doar în 2015, în special din zonele de conflict din Siria, Irak şi Afganistan.

Cu toate acestea criza refugiaţilor nu a afectat până acum cu adevărat România şi Bulgaria, nici una dintre ţări nefiind pe traseul initial al migranţilor care trece prin Turcia, Grecia şi Balcanii de Vest către Austria, Germania şi Europa de Nord. România şi Bulgaria au primit refugiaţi în cadrul programului de reinstalare al UE, dar numărul a acestora fost neglijabil.

Stratfor consideră însă că pericolul vine de la faptul că rutele migranţilor se pot schimba şi o mare parte dintre refugiaţi se vor deplasa prin România şi Bulgaria şi cu atât mai mult dacă acordul dintre UE şi Turcia cu privire la refugiaţi se va prăbuşi. Închiderea graniţei dintre Macedonia şi Grecia, în martie a creat posibilitatea ca migranţii să fie deviaţi către Italia ”de-a lungul unei rute de est”, care include Bulgaria şi România.

Într-un astfel de context, Bulgaria va fi mai vulnerabilă la fluxurile de refugiaţi decât România. Această situaţie se datorează, după cum consideră analiştii, ”sensibilităţilor etnice şi religioase mai mari din Bulgaria unde există un număr important de minoritari turci şi unde în ansambu populaţia este mai redusă”. Vecinii noştrii de la sud au doar 7,2 milioane de persoane, spre deosebire de cele 20 de milioane ale României. Prim-ministrul bulgar Boiko Borisov se opune ca ţara sa să devină o “rută alternativă” pentru migranţi, şi face planuri cu Macedonia pentru organizarea unor operaţiuni terestre şi de aeriene comune pentru a “asigura un control la frontieră.” Bulgaria a construit chiar şi un gard la frontiera sa cu Turcia la mijlocul anului 2015 ca o măsură de precauţie “, se mai arată în analiza Stratfor.

În ceea ce priveşte criza din Ucraina, analiştii americani consideră că România şi Bulgaria care sunt membre NATO vor accepta şi chiar încuraja întărirea prezenţei militare a Alianţei pe flancul estic. Spre deosebire de România însă ”Sofia îşi va menţine relaţiile sale cu Moscova”.

“Conflictul ucrainean şi tensiunile ulterioare în relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt, de asemenea, în măsură să influenţeze foarte mult România şi Bulgaria. Ambele ţări sunt preocupate de activităţile Moscovei, în Ucraina, din apropiere şi în alte părţi din fosta periferie sovietică şi îngrijorate de potenţialul de conflict care riscă să se extindă peste graniţele lor”, mai afirmă cei de la Statfor.

Totodată cele două state au devenit un teatru important de desfăşurare de armamant al Alianţei în Europa de Est, dar şi pentru exerciţii militare ale NATO şi SUA .

”Cu toate acestea, din cauza legăturilor culturale şi istorice comune, Sofia este mai conciliantă faţă de Moscova decât este Bucureştiul”, se mai arată în analiza citată. Spre deosebire de România care ” are un conflict politic direct cu Rusia în Moldova, unde cele două ţări concurează pentru influenţă”, Bulgaria nu are nici o astfel de zonă în litigiu cu Rusia.

Mai mult decât atât, dependenţa totală a Bulgariei de energia rusească restrânge locul de manevră politică în cazul Sofiei. Din acest punct de vedere libertatea României este mult mai mare, susţin analiştii deoarece Bucureştiul ” produce o mare parte din gazele naturale şi petrolul necesare şi se bazează mult mai puţin pe exporturile ruseşti”.



”Şi nu în cele din urmă, oligarhii bulgari şi anumiţi politicieni au în general legături mai strânse cu Rusia, decât omologii lor români “, se mai arată în analiza Stratfor, potrivit gandul.info.

CITEȘTE ȘI:

Tot mai mulți români spun că nu vor refugiați în țară. Sondaj INSCOP

Un șofer român făcea trafic ilegal de persoane în Marea Britanie. Vezi unde ascunsese 23 de refugiați

Firmele românești de transport primesc amenzi din cauza refugiaților de la Calais

Preşedintele Consiliului European către refugiați: “Nu mai veniţi în Europa!”

RĂZBUNARE? Tabăra de refugiați din Calais, INCENDIATĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version