in

Şcoala online, o povară pentru copiii săraci ai României: «Telefonul se închide mereu când intru la oră, nu ține bateria»

Aproximativ 2,8 milioane de preșcolari și elevi, peste 400.000 de studenți și aproape 300.000 de angajați din învățământul preuniversitar și universitar se străduiesc să facă școală online de peste două luni, de când şcolile au fost închise în România.

Însă, 250.000 de copii sunt mult prea săraci pentru a putea face școală în aceste noi condiţii. Fie nu au calculatoare, fie nu au internet. Grija zilei de mâine și asigurarea unei mese calde pentru copiii lor, nu le permit multor părinți nici măcar să se gândească la cumpărarea unui telefon sau a unei tablete. Iar starea de urgență i-a lăsat pe mulți fără loc de muncă.

Săptămâna trecută guvernul a adoptat hotărârea prin care alocă 150 de milioane de lei pentru tablete destinate elevilor din medii defavorizate. Pentru trei frați dintr-un cătun din Buzău, școala online înseamnă să se chinuie zilnic cu un singur telefon vechi, al mamei. Rar reușesc să participe la clasele virtuale, iar temele le primesc pe WhatsApp. Știu deja că au rămas în urmă și tot ce își doresc este să poată învăța și ei, ca toți copiii.

“E greu, că mereu se plâng la mine că toți copiii au, că are niște colegi care au telefoane mai bune, unii au calculatoare pentru că au internet. Eu îi spun mereu: mamă, ne descurcăm cu ce avem. Se chinuie cu el, se închide, începe să plângă că el își pierde lecțiile. E supărat… E foarte greu”, a declarat pentru Digi24 Cătălina Ivașc, mama copiilor.

«Prind mai greu acele ore online»

Vasile este unul dintre acei copii speciali pe care nu îl trimite nimeni să își facă temele, le face singur pentru că e ambițios și vrea să învețe. Știe că ar putea fi singura lui șasă pentru o viață mai bună. Realitatea lui e diferită de cea care se vede din fotoliile celor care ar trebui să gândească strategii pentru copiii defavorizați. Este realitatea lui, cu limite și multe lipsuri.

“Prind mai greu acele ore online, dar ne descurcăm așa cum putem. Nu prea sunt mereu prezent, dar mă descurc. Mai ales cu telefonul acesta, mereu când intru la oră se închide, nu ține bateria. Cumva am rămas în urmă”, spune copilul necjit.

Un studiu IRES spune că 12 la sută dintre elevii din România nu au o conexiune suficient de bună la internet pentru a participa la orele ținute în mediul onlie. Iar un sfert dintre părinți nu își permit să cumpere dispozitive pentru toți copiii.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Bebeluș în vârstă de numai trei zile moare după ce mama este testată pozitiv pentru coronavirus

Test pentru anticorpi cu o acuratețe de 100%, aprobat pentru utilizare în Marea Britanie: „Oamenii vor putea merge la muncă mai încrezători”