Menu
in

Şofat englezesc pe şosele româneşti. Accidente grave provocate de şoferii maşinilor cu volan pe dreapta

Numărul şoferilor care conduc englezeşte, la propriu, în România a crescut ameţitor. Asta deşi maşinile cu volan pe dreapta reprezintă un pericol mortal în ţările în care se circulă pe partea dreaptă, atrag atenţia poliţiştii de la rutieră, dar şi experţii în conducere defensivă, relatează Adevărul. Mai exact, oamenii legii spun că statisticile Poliţiei confirmă că aproape toţi şoferii cu asemenea maşini, implicaţi în accidente rutiere, sunt şi vinovaţi de producerea lor, iar cele mai multe dintre accidentele provocate de automobile cu volanul pe partea dreaptă se produc la depăşiri. Coliziunile sunt, de obicei, frontale, iar posibilitatea de evitare a lor este aproape nulă, din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor acestor maşini.

40.000 de maşini înmatriculate într-un singur an



Conform Registrului Auto Român (RAR), pe şoselele din România circulă aproape 40.000 de maşini cu volan pe dreapta, cu numere româneşti. Acestora li se adaugă un număr necunoscut de maşini „englezeşti“ care au încă numere de circulaţie britanice sau au fost înmatriculate în ţara vecină, Bulgaria. Dacă în 2015 în România au fost înmatriculate 4.874 de maşini cu volan pe dreapta, în 2016, numărul acestora a crescut cu 6.250. Eliminarea taxei auto în 2017 a dus la o explozie a înmatriculărilor maşinilor de acest tip. Astfel, anul trecut, în România au fost înmatriculate nu mai puţin de de 25.467 de autoturisme britanice. Trendul s-a menţinut şi în ianuarie 2018, când au fost înmatriculate 2.047 de maşini „englezeşti“. În total, numai în ultimii trei ani, RAR a eliberat cărţi de identitate pentru 38.638 de autovehicule destinate circulaţiei pe partea stângă.

Inspectorii RAR susţin că au mâinile legate. Legislaţia europeană îi obligă să dea aviz maşinilor cu volan pe dreapta deja înmatriculate în Uniune, chiar dacă sunt de acord că reprezintă un pericol pe şosele. Preţul unei maşini second-hand aduse din Marea Britanie este mult mai mic decât al unui autoturism similar provenit din alte state europene. Cine ia o maşină cu volan pe dreapta nu o face pentru că e curios cum se conduce o astfel de maşină, ci pentru preţul mai mic.

«Ar trebui interzise prin lege»

„Cea mai mare problemă cu care se confruntă şoferii acestor maşini este lipsa de vizibilitate, pentru că în Marea Britanie se circulă pe o parte, la noi pe altă parte. Să spunem că mergem în coloană şi vrei să depăşeşti. Dar ca să vezi maşinile care vin din sens opus, nu e suficient să înclini capul câţiva centimetri, aşa cum ai face într-o maşină normală. Ci trebuie să intri cu jumătate de maşină pe contrasens şi să te apleci serios în stânga, ca să vezi dacă vine ceva din faţă. Aici apar de obicei problemele. Pe de altă parte, vezi mult mai greu şi dacă te depăşeşte cineva. Nu mai zic pe timp de noapte, când totul este mai dificil. Consecinţele pot fi dintre cele mai tragice. În accidentele provocate de maşinile cu volan pe dreapta, de cele mai multe ori impactul este frontal“, a explicat comisarul-şef Ovidiu Munteanu, de la Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei.

“Trebuie spus că aceste maşini ar trebui interzise prin lege. Chiar şi cu volanul pe stânga, în circulaţia pe drumurile noastre – cele mai multe doar cu o bandă de mers pe sens, depăşirile sunt foarte riscante. Dacă mai ai şi volan pe dreapta, atunci vizibilitatea este foarte restrânsă, iar riscul de accident creşte exponenţial. Riscul nu este doar la depăşiri, dar şi la circulaţia în sensul giratoriu sau în intersecţii. Nu este expus doar şoferul unei maşini cu volan pe dreapta, dar şi ceilalţi participanţi la trafic“, a explicat fostul campion de raliu, Titi Aur.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version