Un român care ar munci un an întreg şi întâi şi-ar plăti taxele către stat ar scăpa de povara acestora pe 19 iunie, după 169 de zile din an. Abia după această dată va munci pentru el însuşi, arată datele cuprinse într-un studiu realizat de faimosul Institut Economic Molinar. Mai precis, Institutul Molinari a luat cazul unui român cu salariu mediu anual brut de 8.583 euro. Angajatul trebuie să plătească impozit, contribuţii fiscale, TVA şi alte taxe care se ridică la 46,32% din întregul salariu, a calculat institutul. Drept urmare, românul va rămâne în mână cu numai 4.607 euro, relatează Adevărul.
Institutul Molinari calculează numărul de zile pe care trebuie să le muncească un angajat român cu un salariu mediu pentru a-şi plăti dările către stat, cu scopul de a calcula povara fiscală. Ziua din an în care acesta va termina de plătit taxele a primit numele „ziua libertăţii fiscale“. Numai pentru a plăti taxele către stat aferente unui an, care cumulează 46,32% din venituri, românii lucrează până în data de 19 iunie a acelui an. Abia după această dată ei lucrează pentru ei înşişi. Astfel, 19 iunie este pentru români „ziua libertăţii fiscale“, când ei scapă de povara taxelor datorate statului. Această dată ne situează pe locul 17 în UE în clasamentul libertăţii fiscale, ţinând cont că cel mai rapid îşi plătesc taxele către stat locuitorii din Cipru, Malta şi Irlanda, pe 27 martie, respectiv 19 şi 26 aprilie, iar cel mai greu locuitorii din Austria, Belgia şi Franţa, pe 18, 27 şi respectiv 29 iulie. Spre comparaţie, un francez cu salariul mediu este printre cei mai bine plătiţi din UE, cu un venit anual de 55.158 de euro. Cu toate acestea, el este şi taxat puternic, 54,73% din veniturile sale mergând către stat. La polul opus, un angajat din Cipru încasează în medie un salariu anual de 25.872 euro, însă dă numai 26,60% din aceşti bani către stat.
Munca, impozitată masiv
Institutul Molinari a analizat şi cât îl costă pe un angajator astfel încât angajatul să primească în mână 1 euro. În cazul României, angajatorul va trebui să scoată din buzunar 1,75 euro, pentru ca netul angajatului să fie de 1 euro. România se află în partea de sus a clasamentului, printre cele mai mari costuri. Topul este condus de Franţa, unde pe un angajator îl costă 2,16 euro pentru ca angajatul să fie plătit cu 1 euro net. Austria şi Belgia sunt următoarele în clasament, angajatorul plătind 2,05, respectiv 2,01 euro. La polul opus, în Cipru, un angajator scoate din buzunar doar 1,22 euro pentru ca angajatul să fie plătit cu 1 euro. În Malta şi Irlanda, un angajat plătit cu 1 euro îl costă pe angajator 1,30, respectiv 1,35 euro.