Menu
in

Taxa auto a fost eliminată, în două săptămâni au fost deja înscrise 38.000 de mașini vechi

În doar două săptămâni de când s-a eliminat timbrul de mediu la noi în țară au fost înmatriculate peste 38.000 de mașini second hand. 70% dintre acestea au o vechime cuprinsa între 10 și 17 ani.

De la 1 februarie, nu se mai plătește crunta taxă de mediu (taxa de prima înmatriculare sau așa numita taxă auto) pentru înscrierea unei mașini second hand aduse din străinătate. Taxa auto, introdusă la cererea vânzătorilor de mașini noi, a blocat milioane de români din diaspora să își înscrie mașinile în țară, pentru uz personal sau pentru familie.

În Italia sau Spania nu e nicio rușine să circuli cu o mașină veche de 10 ani sau mai mult, în România însă propaganda legată de lobbyul dealerilor auto a impus ideea că România riscă să se transforme în cimitir de mașini, fără a lăsa vreo șansă celor care nu au bani de o mașină nouă.

Teoretic, taxa de mediu ar fi trebuit să fie folosită pentru protecția mediului, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată. Mai mult, scandalul emisiilor trucate ale mașinilor noi VW și ale altor mărci a arătat ipocrizia unui sistem care, formal, este conceput pentru protecția mediului, dar de fapt protejează doar interese economice.

Cel mai mult au avut de suferit românii din străinătate. Proprietari de mașini înscrise în Occident, mulți au fost blocați de costurile mari să își înscrie mașinile în țară, având în vedere că taxa auto era mai mare deobicei decât valoarea mașinii. De exemplu, pentru o mașină cu norma de poluare Euro 2, anul de producție 2000, capacitate cilindrică 1900 cm3, trebuiau să se plătească pentru înmatriculare în România în jur de 1500 de euro, care în majoritatea cazurilor depășea valoarea totală a mașinii, ceea ce nu era convenabil. Taxa auto se calcula în funcţie de norma de poluare, emisia de CO2 înscrisă în cartea de identitate a maşinii şi capacitatea cilindrică a maşinii.

A apărut astfel piața paralelă a înmatriculărilor în Bulgaria, cu toate ilegalitățile conexe, cum ar fi verificarea tehnică fictivă.

Iată că de la 1 februarie această taxă aberantă a fost anulată complet.



Această taxă a fost însă eliminată, în cadrul celor 102 taxe eliminate recent. Actul normativ care reglementa taxa auto pentru autovehicule, respectiv Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013, a fost abrogat. Timbrul de mediu reprezenta, conform OUG nr. 9/2013, o sumă datorată de proprietarii de autoturisme pentru emisiile provenite de la acestea.

În cursul anului trecut, timbrul de mediu a fost declarat parţial ilegal de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. La acel moment, fostul Guvern a explicat că va caută soluţii pentru restituirea taxei către proprietarii de maşini, dar încă nu s-a luat o decizie în acest sens. Timbrul de mediu nu va fi înlocuit de o altă taxă, așa cum ar fi vrut fostul Guvern.

Dovada că eliminarea taxei era foarte așteptată stă în aglomerația de la Registrul Auto Român (RAR), unde programări se mai pot obține abia la începutul lunii martie. Eliminarea timbrului de mediu, începând cu data de 1 februarie, a adus o creştere a numărului persoanelor care doresc să-şi înmatriculeze maşinile la mâna a doua cumpărate din străinătate.

Joi 1 februarie au fost înmatriculate, de pildă, 523 de autoturisme noi şi aproape 5.500 vechi, potrivit ultimelor date disponibile ale Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), consultate de Mediafax.

„Faţă de luna decembrie a anului 2016 numărul de programări la RAR a crescut cu aproximativ 50%. Astfel, dacă în decembrie 2016 la nivel naţional au fost aproximativ 48.000 de programări, în luna ianuarie 2017 s-a ajuns la peste 75.000“, a declarat Roxana Nica, purtător de cuvânt al Registrului Auto Român (RAR).

Importatorii cer impunerea altei taxe

Specialiştii estimează că timbrul de mediu va fi înlocuit curând cu o altă formă de taxare, astfel încât să se descurajeze importul de maşini vechi la mâna a doua. Reprezentanţii producătorilor şi importatorilor de automobile din România (APIA) susţin introducerea unui sistem cumulativ de taxe, ca alternativă la eliminarea timbrului de mediu.

În viziunea APIA, noul sistem ar trebuie să cuprindă atât taxarea la înmatricularea unui autovehicul, cât şi un impozit aplicat diferenţiat pentru maşinile noi şi cele rulate. “Există deja de ceva vreme pe agenda APIA o iniţiativă care presupune, în egală măsură, legiferarea intrării în ţară a vehiculelor şi, de asemenea, a posesiei. Asta înseamnă o taxare la înmatriculare şi, în acelaşi timp, un impozit care să catalizeze interesul consumatorului pentru maşinile mai noi, mai puţin poluante. Asta este propunerea pe care o veţi regăsi în mai toate statele din Europa, unde parcul auto naţional are nişte indicatori civilizaţi. Propunerea cuprinde, practic, un impozit mai mic pentru maşinile noi şi un impozit mai mare pentru maşinile vechi.”, a declarat Cristian Milea, membru în Consiliul director al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile.

S.C., A.R.

Zeci de români locuiesc în mașini, pe străzile Londrei: „E mai bine decât în România”

Luptă aprigă cu maşinile înmatriculate în Bulgaria

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version