Doi bărbaţi suspectaţi că sunt afiliaţi organizaţiei teroriste Al Qaeda au fost prinşi de Serviciul Român de Informaţii şi expulzaţi din România. Ei pregăteau un atentat în perioada Sărbătorilor. Lichidarea de către un commando american a liderului Al Qaeda, Ossama Ben Laden, nu a dus la dispariţia reţelei teroriste.
Curtea de Apel Bucureşti a decis joi, 6 decembrie, expulzarea din România a doi cetăţeni pakistanezi Ramzan Muhammad, de 30 de ani şi Adeel Muhammad, de 19 ani. Cei doi au fost declaraţi persoane indezirabile pentru raţiuni de securitate naţională.
Ei sunt acuzaţi că “ar fi constituit puncte de sprijin sub coordonare externă în condiţii de conspirativitate”, potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, Daniel Savu.
Ramzan şi Adeel erau oficial studenţi la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, la “Industrie Alimentară”. Sub această acoperire, aparţineau reţelei teroriste Al Qaeda.
Potrivit surselor EVZ.ro, misiunea lor era să recruteze persoane care să sprijine acţiunea teroristă propriu-zisă. Buni specialişti în chimie, cei doi Muhammad ar fi trebuit să contribuie şi la construirea dispozitivelor explozive. Când totul ar fi fost gata, “studenţii terorişti” ar fi anunţat oamenii de legătură din afara României.
La semnalul lui Ramzan şi Adeel, ar fi urmat să vină “executorii”, cei care trebuiau să pună în aplicare atentatul.
Planul terorist viza detonarea, pe teritoriul României, a unor dispozitive explozive în timpul Sărbătorilor de iarnă, sub protecţia mulţimilor mari de oameni care se adună în această perioadă în locuri publice.
Pericol scăzut de ameninţări teroriste
Un raport recent privind impactul terorismului în lume consideră, însă, România ca fiind una dintre cele mai ferite ţări de ameninţările teroriste de pe planetă. România, împreună cu alte 31 de ţări, sunt locuri în care nu au avut loc ameninţări teroriste în 2011.
Din cele 158 de ţări, România a fost una din cele 31 care nu au prezentat niciun risc terorist între 2002 şi 2011 şi unde ameninţarea este percepută ca fiind foarte scăzută. Ţările cu risc cel mai mare sunt Pakistanul, India şi Afganistanul, care deţin 12%, 11% şi 10% din incidentele înregistrate la nivel global în perioada 2002-2009. Thailanda, cu 5%, dar şi Filipine şi Rusia, cu 4% fiecare, sunt, de asemenea, printre ţările cu risc ridicat.
La începutul lunii octombrie, Şeicul Omar Bakri, unul dintre liderii militanţi islamişti, declara că România, alături de Bulgaria, este o ţintă legitimă, argumentul fiind acela că cele două state participă cu trupe la războiul din Afganistan. “Dar din cauza trupelor sale din Afganistan şi Irak şi din cauza colaborării sale militare cu Israelul, Bulgaria devine şi o ţintă legitimă. Noi credem că putem face atentate în inima Bulgariei. Putem să facem acest lucru şi în România şi în alte state. Asta depinde de tactica şi de strategia concretă”, a mai spus şeicul Omar Bakri.