Menu
in

Un MiG 21 Lancer s-a prăbuşit lângă Constanţa. «Aceste avioane sunt foarte bătrâne»

Un MiG 21 Lancer s-a prăbuşit lângă localitatea constănţeană Nazarcea, pe un câmp, după ce pilotul s-a catapultat. Pilotul, Adrian Stancu, este în stare stabilă, el fiind dus la spitalul judeţean Constanţa. El a anunţat că avionul său are probleme majore la motor, în timpul manevrelor de aterizare.

Prefectul judeţului Constanţa a declarat că pilotul de la bordul avionului este în stare bună. Potrivit primelor informaţii, acesta este conştient şi ar fi suferit un traumatism de coloană lombară. Avionul s-a prăbuşit la 8 kilometri de baza aeriană Mihail Koglăniceanu, în timpul executării manevrelor de aterizare.



Aparatul MiG 21 Lancer aparţinea de baza aeriană de la Feteşti şi decolase de la baza Mihail Kogălniceanu, într-o misiune de antrenament în cadrul exerciţiului Thracian Eagle 2017, în parteneriat cu forţele aeriene bulgare.

„După executarea misiunii, la întoarcerea către Mihail Kogălniceanu, pe timpul executării manevrelor de aterizare, pilotul a raportat o defecţiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcţionare ai acestuia. Conform procedurilor, pilotul s-a catapultat, aeronava prăbuşindu-se în zona menţionată, în afara ariilor locuite”, mai informează MApN.

Cazul este cercetat de Parchetul Militar, iar circumstanţele accidentului vor fi investigate de o comisie numită de şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, mai arată MApN.

Analistul militar, Marian Zidaru, a relatat la Digi24 că ar putea fi vorba de o defecţiune tehnică. „Aceste avioane sunt foarte bătrâne, sunt utilizate peste capacitatea lor de a fi funcţionale”, a explicat acesta.
MiG21 a fost proiectat ca un avion de interceptare de front, destinat să execute misiuni în condiţii meteorologice normale şi a zburat pentru prima dată în anul 1957. Avionul a intrat în producţie de serie în anul 1958, fiind echipat cu un motor cu reacţie Tumanski R-11, atingând forma finală un an mai târziu sub denumirea MiG-21F.

Forţele Aeriene Române au primit în dotare primul avion MiG-21 în anul 1962. De-a lungul timpului au intrat în dotarea Forţelor Aeriene peste 400 de avioane MiG-21, ultimul avion de acest tip intrând în serviciu în anul 1982.

În anul 1992, Forţele Aeriene Române au iniţiat un program de modernizare a aparatelor MiG-21, pentru a asigura interoperabilitatea cu NATO şi pentru a mări capacitatea acestora de a executa misiuni la cerinţele luptei aeriene moderne.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version