in

Un parlamentar cere ca Biserica să nu mai primească bani de la statDeputatul Remus Cernea a stârnit nemulţumirea Patriarhiei după ce a anunţat că pregăteşte o iniţiativă legislativă prin care Biserica ar urma să nu mai primească bani de la stat, ci să fie finanţată prin redirecţionarea unui procent din impozitul pe venit al cetăţenilor, la liberă alegere, ca în cazul ONG-urilor.

Statul român a acordat în 2013 aproape 71 de milioane de euro pentru finanţarea bisericilor din România şi din străinătate. Suma a stârnit însă nemulţumiri în rândul unor deputaţi şi senatori.

Un grup de parlamentari în frunte cu Remus Cernea, cunoscut pentru poziţiile sale împotriva Bisericii, pregăteşte o iniţiativă legislativă care să vizeze o altă formă de finanţare a cultelor decât cea de la bugetul de stat, respectiv cea a modelului german.

Mai precis, Cernea vede o redirecţionare a unui procent din impozitul pe venit al cetăţenilor, la liberă alegere, către cultele religioase, ca în cazul organizaţiilor nonguvernamentale. “Noi intenţionăm, pentru că am discutat cu mai mulţi parlamentari din diferite partide şi există un curent de opinie pe acest subiect, să avem un sistem de finanţare a cultelor pe acest model. Asta ar degreva bugetul de stat de foarte multe sume alocate pentru culte şi ar ajuta foarte mult şi bisericile să aibă venituri predictibile şi stabile. Sunt convins că o astfel de iniţiativă va avea o susţinere largă pentru că este şi în interesul Bisericii, ar fi prima interesată”, a declarat Remus Cernea, pentru Gândul.

Reacţia Patriarhiei

Pe de altă parte, aşa cum era de aşteptat, poziţia Patriarhiei Române este total diferită de viziunea deputatului Partidului Verde. O astfel de iniţiativă trebuie analizată foarte bine şi, totodată, corelată cu problema retrocedărilor proprietăţilor Bisericii, crede purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

“Această finanţare de la buget este responsabil asumată de stat încă de la secularizarea din 1863. Considerăm că această iniţiativă ar trebui lansată în dezbaterea publică, ar trebui foarte bine analizată şi corelată cu o iniţiativă referitoare la retrocedările proprietăţilor Bisericii luate de stat în 1863. Acest sprijin financiar a fost respectat inclusiv de regimul comunist. Finanţarea nu se face din milă, cultele au un rol foarte important. Această iniţiativă este una răzleaţă, iar modelul german sau francez nu este viabil pentru România”, a declarat părintele Constantin Stoica, purtător de cuvânt al Patriarhiei.

“Unde e credinţă, o să fie bine”

Deşi Cernea susţine că iniţiativa lui ar avea susţinere din partea mai multor grupuri parlamentare, majoritatea aleşilor neagă. Chiar dacă sunt acum în opoziţie, PDL şi USL se află de aceeaşi parte a baricadei când vine vorba de religie.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că proiectul deputatului social-democrat Remus Cernea de tăiere a finanţării bisericilor nu a fost discutat în USL şi nu are susţinerea USL, fiind o iniţiativă personală a acestuia. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Ioan Oltean, merge pe varianta finanţării Bisericii tot din bugetul de stat pentru că, spune el, “unde e credinţă, o să fie bine”. “Ar trebui să ajutăm biserica, există parohii care se află în imposibilitatea de a se întreţine singure. Poporul român este unul credincios, iar biserica a avut un rol extrem de pozitiv în formarea identităţii lui. Nu ne putem delimita de această instituţie. Unde e credinţă şi teamă de Doamne- Doamne, o să fie bine pen tru toată lumea”, declară Oltean.

Becali: “Cu pletele alea, zici că-i dracu”

Gigi Becali îl atacă dur pe deputatul PSD Remus Cernea, după ce acesta a anunţat că vrea să propună tăierea finanţării Bisericii de la bugetul de stat. “Ăsta e un nenorocit, şi cu pletele alea aşa zici că-i dracu. N-ai văzut cum se îmbracă? Şi la Parlament vine la mişto îmbrăcat. L-ai văzut vreodată cu cravată?”, a reacţionat Becali.

“Dacă el este de la PSD. Păi normal, dacă e ateu e la PSD, că n-avea loc în alte partide dacă e ateu. Şi nu înţeleg Ponta, că e creştin practicant, că aşa l-am auzit aseară, şi că este un tovarăş bun de drum, înseamnă că are îndeletniciri sfinte, nu? De ce-l mai ţii? Imediat trebuie să-l elimini din partid dacă eşti creştin adevărat când spune aşa ceva. Păi ce spune el? Spune dracu, Satana prin gura lui”, a declarat omul de afaceri Gigi Becali.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Două surori vor să schimbe lumea

Românii, tot mai mult pro monarhie