Proiectul noului Cod Fiscal, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, anunţă reducerea TVA, accize mai mici la carburanţi şi alcool, reducerea CAS, dar şi impozite pe locuinţe de până la şase ori mai mari.
Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adăugată, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peşte, legume şi fructe, produse alimentare de bază, la 9%. Cota standard de TVA ar urma să fie redusă în continuare, la 18%, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern.
Scăderea accizelor la combustibil, dar și la băuturile alcoolice și reducerea contribuției de asigurări sociale la angajat și angajator sunt alte câteva dintre măsurile populiste anunțate ieri de Cabinetul Ponta, ca propuneri ale noului Cod Fiscal. Proiectul noului Cod Fiscal prevede şi reducerea, de la 1 ianuarie 2019, de la 16% la 14% a cotei unice de impozitare – pe profit şi pe venit, dar şi pe veniturile obţinute în România de nerezidenţi.
De asemenea, Guvernul promite crearea a 526.000 de locuri de muncă, până în 2019. Amintim că anterior, Victor Ponta promisese un milion de noi locuri de muncă până în 2016.
Însă, nici anul viitor românii nu vor scăpa de majorarea taxelor și impozitelor locale, măsură prevăzută de consultanții fiscali. Astfel, de la anul, cota impozitului pe clădiri rezidențiale va fi cuprinsă între 0,08% 0,2%, față de cota actuală 0,1%. De asemenea, autoritățile locale pot majora, pentru clădirile și terenurile neîngrijite situate în intravilan, impozitul cu până la 500%. Aceeași măsură o pot lua și în cazul terenurilor agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv.
Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a precizat că măsurile vor diminua încasările la buget cu 5,2 miliarde lei în 2016, dar vor antrena şi venituri suplimentare de 2,7 miliarde lei din din TVA, contribuţii sociale, impozit pe salarii, urmare a unei creşteri anticipate a locurilor de muncă, impactul bugetar net fiind de 2,5 miliarde lei.
Ce spun specialiştii
Efectele noului Cod Fiscal asupra bugetului sunt mult mai mari decât se aşteaptă Guvernul, specialiştii din domeniu estimând o gaură de 25 de miliarde de lei numai pentru 2016, primul an de aplicare. La rândul lor, reprezentanţii mediului de afaceri se arată încântaţi de relaxarea fiscală promisă.
Pe de altă parte, se speculează că avalanșa de propuneri de reducere a unor taxe, impozite și contribuții, multe dintre ele cu bătaie până în 2019, cuprinsă în proiectul de Cod Fiscal prezentat ieri de Guvernul Ponta, este o “armă” cu două taişuri.
Anul 2016 (în care ar urma să scadă TVA, accizele la carburanți și băuturi alcoolice și ar fi eliminat impozitul pe venituri din dividende) este un an cu două rânduri de alegeri: locale și parlamentare. Cu alte cuvinte, promisiunea făcută acum de premierul Ponta sună astfel: dacă mă mențineți la guvernare până în 2016, veți avea mai mulți bani la salariu și la pensie, veți plăti contribuții mai mici și, implicit, vă va crește nivelul de trai.