in

VIDEO – Statuia lui Mihai Viteazul, scoasă din centrul unui important oraș din Transilvania

Statuia lui Mihai Viteazul, cea care apare în toate fotografiile făcute în centrul orașului Oradea, nu va mai exista în Piața Unirii din localitate.

Reprezentarea ecvestră a voievodului care a unit pentru prima dată provinciile române va fi înlocuită cu cea a Regelui Ferdinand.


Potrivit ebihoreanul.ro, noua statuie, ce urmează să fie dezvelită pe 23 mai, a ajuns la Oradea cu un transport special, demontată și a fost descărcată în fața Palatului Episcopal greco-catolic, unde va fi asamblată.

„Statuia va fi sudată la fața locului”, a declarat Bihoreanul viceprimarul Florin Birta, prezent la organizarea de șantier.

Pentru desfășurarea în bune condiții a descărcării transportului special, Poliția Locală a închis accesul auto în Piața Unirii, cu excepția mijloacelor de transport în comun.

În Piața Unirii a ajuns, de dimineață, o macara care a dat jos de pe platformă statuia Regelui Ferdinand și a ajutat la demontarea statuii lui Mihai Viteazul.

Potrivit site-ului citat, la fața locului s-au adunat circa 10 reprezentanți ai Asociaţiei Mihai Viteazul, care pledează pentru păstrarea statuii voievodului pe același amplasament.

Conducerea Asociaţiei Mihai Viteazul a cerut săptămâna trecută Tribunalului Bihor să anuleze hotărârea Consiliului Local Oradea nr. 1045 din 2018, prin care s-a decis strămutarea statuii voievodului Mihai Viteazul din Piața Unirii în viitoarea Piață Emanuil Gojdu.

Fostele cadre militare îl acuză pe primarul Ilie Bolojan de abuz, în vreme ce reprezentanții municipalității susțin că au parcurs toate procedurile legale pentru înlocuirea statuilor.

„Eu, împreună cu asociația pe care o reprezint, suntem proprietari ai acestei statui. Ne apărăm proprietatea. (…) Lucrarea aceasta a fost creată pentru Piața Unirii, iar noi am pus banii pentru ca această lucrare să fie așezată în Piața Unirii și nu în altă parte”, a declarat secretarul Asociației Mihai Viteazul, colonelul în rezervă Constantin Moșincat.Proxenetism și spălarea banilor. Infractorii români preferă Marea Britanie

Guma de mestecat aruncată, reciclată în Anglia: se fac cizme și huse pentru telefoane