in

Viorica Dăncilă, preocupată de Brexit: „Prioritatea UE trebuie să rămână protejarea drepturilor cetățenilor europeni ”

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, 10 ianuarie, că, indiferent de scenariul în care vor evolua negocierile cu Marea Britanie privind Brexit-ul, prioritatea UE trebuie să rămână protejarea drepturilor cetățenilor europeni care locuiesc, muncesc sau studiază în Regatul Unit.

Respectăm decizia Marii Britanii de a se retrage din Uniunea Europeană, dar trebuie să ne asigurăm în același timp că vom limita consecințele negative generate de această retragere.

Cel mai eficient instrument în acest sens îl reprezintă acordul de retragere agreat la nivel politic de liderii UE și premierul Theresa May care reprezintă un compromis echitabil și echilibrat. Acordul obținut va asigura certitudinea juridică, atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru cetățeni, cărora le garantează păstrarea drepturilor de care se bucură și în prezent.

Prioritatea Uniunii în aceste negocieri a fost protejarea drepturilor cetățenilor europeni, inclusiv, bineînțeles, a celor români, care locuiesc, muncesc sau studiază în Marea Britanie. Consider că și în perioada următoare cetățenii trebuie să rămână prioritatea noastră, iar scopul nostru trebuie să fie acela ca, indiferent de scenariul prin care vor evolua negocierile, să minimizăm pe cât posibil efectele negative care ar putea afecta viețile acestora”, a afirmat Dăncilă, la Radio România Actualități.

Prim-ministrul a adăugat că, de asemenea, trebuie sprijinite eforturile Comisiei Europene, ale negociatorului-șef pe Brexit și ale celorlalte instituții europene pentru “a asigura cadrul instituțional necesar în oricare dintre scenariile care s-ar putea concretiza în perioada următoare”.

„Cred că menținerea unității statelor membre în jurul principiilor stabilite la nivelul Uniunii Europene rămâne un obiectiv în acest dosar și în acest sens vom crea cadrul adecvat pentru facilitarea dialogului între statele membre, UE 27 de data aceasta, privind calea de urmat în perioada următoare.


Revenind la cetățeni, subliniez importanța deosebită pe care România o acordă chestiunii mobilității, în particular în ceea ce privește respectarea principiilor reciprocității și nediscriminării între statele membre. În acest context, în discuțiile privind relațiile viitoare Uniunea Europeană – Marea Britanie, România va susține o abordare cât mai ambițioasă în cooperarea viitoare în acest domeniu, în special în ceea ce privește continuarea aplicării principiilor de coordonare a sistemelor de securitate socială. Sunt convinsă că acest aspect ar fi atât în beneficiul cetățenilor europeni din Marea Britanie, dar și al celor britanici stabiliți în statele membre din Uniunea Europeană”, a susținut Viorica Dăncilă.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Fiscul somează românii din străinătate să-și declare veniturile. Ce amenzi riscați dacă nu declarați

Patriarhul Daniel deplânge soarta românilor din străinătate: „Se înstrăinează de propriul pământ și de propria lor identitate”