Desfășurare de forțe fără precedent la parada de Ziua Națională, de la București. Peste două mii de militari români și străini și o impresionantă defilare a unor aparate militare folosite în teatrele de război. 20.000 de oameni au venit să vadă cea mai spectaculoasă defilare de după Revoluție. Pentru prima dată, la eveniment a participat și un alt șef de stat decât cel român, președintele Republicii Moldova.
De la parada militară nu a lipsit niciunul dintre cei mai importanți oameni în stat. Președintele, premierul și președinții celor două Camere ale Parlamentului au fost acolo, în ciuda adversității politice.
Autoritățile au respectat și în acest an, de 1 Decembrie, “rețeta” deja tradițională a porțiilor gratuite de mâncare și băutură pentru cei dispuși să se înghesuie ca să prindă ceva de-ale gurii.
Defilare pe sub Arcul de Triumf
Festivitățile din Capitală dedicate Zilei Naționale au început cu salutul Drapelului de Luptă și trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, după care Corul Academic “Divina Armonie”, acompaniat de muzicile militare reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apărării Naționale și ale Muzicii Militare a Regimentului 30 Gardă “Mihai Viteazul”, a interpretat Imnul Național al României și, în semn de salut, au fost executate 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă.
În continuare, au fost depuse coroane de flori din partea Președinției, Senatului, Camerei Deputaților și Guvernului. Ulterior, au defilat peste 2.000 de militari din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Administrației și Intrenelor, Serviciul Român de Informație și Serviciul de Pază și Protecție și aproximativ 140 de militari din Franța, Polonia, Turcia și SUA. Pe sub Arcul de Triumf au trecut și 200 de mijloace tehnice, iar 35 de aeronave au survolat piața.
Paradă de politicieni
De 1 Decembrie, la Arcul de Triumf a fost și o adevărată paradă de politicieni. Nu a lipsit niciun actor politic important. În premieră, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a fost prezent la paradă. Premierul Victor Ponta a stat cu miniștrii săi la distanță de cei doi șefi de stat, iar Crin Antonescu a preferat să îi aibă alături pe fostul președinte Emil Constantinescu și pe șeful SIE, Teodor Meleșcanu.
Au depus coroane, s-au salutat politicos și au evitat orice confruntare. La ultima sărbătoare a zilei de 1 Decembrie din mandatul său de șef al statului, Băsescu a evitat să facă o nouă baie de mulțime. Dar nu a scăpat de huduieli.
Și premierul Victor Ponta a stat departe de mulțime. Șeful Guvernului a venit la paradă cu fiul său. La final, politicienii s-au declarat mulțimiți de spectacol. “Există patriotism în România, depinde de noi toți să nu moară”, a spus vicepremierul Liviu Dragnea.
“Mi-a plăcut că a venit președintele Basarabiei să vadă sora mai mare”, a spus și Corneliu Vadim Tudor. Pentru politicieni, ziua de 1 Decembrie s-a încheiat la recepția de la Palatul Cotroceni. Liderii USL nu au participat la eveniment.
1 Decembrie cu sarmale, fasole și cârnați
Ceremonii speciale au avut loc în mai multe orașe din țară. Defilările au fost aplaudate de pe margine de mii de oameni, veniți să vadă paradele militare în orașele lor. Momente impresionante în orașul Marii Uniri. Peste două sute de jandarmi, pompieri și elevi ai liceului militar din Alba Iulia au oferit celor 3.000 spectatori o paradă de neuitat.
Un alt moment pe care, an de an, oamenii îl așteaptă cu sufletul la gură a fost schimbarea gărzii în Cetate. Mulțimea a urmărit atentă ceremonialul soldaților îmbrăcați în uniforme austro-ungare.
În Sala Unirii, lumea s-a întors în timp, la momentul 1 Decembrie 1918! Cei care i-au întruchipat pe Regele Ferdinand și Regina Maria au primit soliile din Cetățile de scaun ale celor trei provincii românești: Transilvania, Moldova și Țara Românească. În capitala Moldovei, în Piața Unirii, s-au strâns peste 10.000 de oameni pentru ceremoniile dedicate Zilei Naționale. Cu drapelul în mână și cocarde tricolore in piept, oamenii au intonat imnul României alături de fanfară.
La Timișoara, 600 de militari, angajați ai SRI și ai Ministerului de Interne au defilat în centrul orașului. Nu mai puțin de 100 de vehicule blindate, mașini de poliție și autospeciale ale pompierilor au participat la paradă.
Însă, rețeta unui 1 Decembrie de succes a însemnat o porție fierbinte de fasole, câteva sarmale și o țuică fiartă. Pe lângă spiritul sărbătorii, mulți au recunoscut deschis că și pofta i-a scos din case. După o dimineață presărată cu momente patriotice, sute de oameni s-au strâns la coadă pentru a primi o porție de fasole cu cârnați.
Frigul nu i-a deranjat, mai ales că au primit și un pahar cu vin fiert. Pe lângă o paradă militară de neuitat, Capitala a fost campioană și la mâncarea tradițională. 100.000 de porții de sarmale, aproape 2.000 de porții de fasole și peste 1.200 de litri de țuică au consumat bucureștenii în cinstea Marii Uniri.
De ziua lor, ieșenii au mâncat pe săturate. 7.500 de porții de fasole cu cârnați au fost împărțite, iar iahnia a picat numai bine la pachet cu vin sau țuică fiartă. Astfel de petreceri au avut loc în mai multe orașe ale țării, oamenii roind în jurul cazanelor în care clocotea fasolea. După ce și-au potolit pofta, au ieșit la dans.