Menu
in

Acuzații grave legate de preschimbarea carnetelor de conducere românești în Marea Britanie: «30% sunt luate cu șpagă»

Șoferii străini care se mută în Marea Britanie au dreptul să li se recunoască permisul de conducere în Marea Britanie, fără a mai fi nevoie de alte examene. Publicația Daily Express citează statistici conform cărora românii sunt în fruntea clasamentului la numărul de permise preschimbate, dar susține că multe dintre aceste permise sunt luate ilegal. «În țara lor sunt luate cu șpagă, iar noi le recunoaștem», acuză Daily Express.

Guvernul le permite șoferilor străini din 50 de țări să-și convertească permisul din țările lor, pentru 43 de lire sterline, atunci când devin rezidenți britanici.

În ultimii 12 ani, numărul șoferilor non-britanici care și-au schimbat carnetele a crescut cu 79%, potrivit noilor cifre ale Agenției de acordare a permiselor. „Unii șoferi străini au obținut permisele de conducere în doar șase zile în țara lor de origine, ridicând semne de întrebare privind abilitatea lor de a conduce în siguranță pe drumurile din Regatul Unit”, scrie Daily Express.

Un instructor într-un oraș mic din Transilvania din România, care dorește să rămână numit anonim, a declarat pentru „The Times”: “Încă se mai ia mită. Să spunem că 30% dintre candidați trec examenul oferind mită, la nivel național. ”

În 2009 au fost făcute 83.840 de convertiri de permise, iar această cifră a crescut la 175.057 în 2016, scăzând la 170.477 un an mai târziu și la 150.431 în 2018.

Cel mai mare număr de preschimbări de permise au fost efectuate de cei cu carnete din România, urmați de Polonia, Italia și Bulgaria.

Țările eligibile pentru a preschimba carnetele auto sunt toate statele membre ale UE, Spațiul Economic European, teritoriile dependente de coroană și alte 17 țări, inclusiv Australia, Canada, Africa de Sud, Japonia, Coreea de Sud, Hong Kong, Zimbabwe și Singapore.

Aproape două treimi din țări nu au limba engleză ca limbă oficială.

În urma unei reforme la nivel național, conducătorii auto trebuie să treacă examenul teoretic în limba engleză, după ce în trecut fusese posibil să susțină examenul în 19 limbi străine.

Acum s-a descoperit că sistemul nu garantează că toți șoferii au abilitățile necesare pentru a folosi șoselele în condiții de siguranță. Cei care vin cu carnetele obținute în alte țări trebuie doar să plătească taxa de 43 de lire.

Brexit. AVERTISMENT: Permisele de conducere britanice nu vor mai fi valabile în UE fără o înțelegere

Permisele auto românești, recunoscute pe Insula Jersey

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version