Menu
in

Alarmă în UK: Vor veni şi mai mulţi est-europeni



Marea Britanie se teme de un nou val de imigranţi care ar putea cere ajutoare de câte £250 pe săptămână la scurtă vreme după ce au ajuns în ţară. De la 1 mai se elimină regulile care interziceau est-europenilor să ceară ajutor de şomaj, alocaţii pentru casă şi scutiri fiscale înainte de a munci 12 luni în Marea Britanie.

 

Daily Mail scrie că britanicii sunt preocupaţi de riscul unui “turism pentru beneficii” din opt ţări foste comuniste aflate pe listă care au intrat în UE 1 2004, aşa-numitul grup A8, din care nu fac parte România şi Bulgaria. De la 1 mai, cetăţenii acestor ţări au aceleaşi drepturi ca orice cetăţean britanic în domeniul alocaţiilor sociale.

Temerea se referă la faptul că relaxarea regulilor ar putea atrage noi imigranţi şi totodată, asta i-ar putea convinge pe cei circa un milion de imigranţi din Europa de Est deja aflaţi în Regat, să rămână acolo. Atunci când ţările au aderat la Uniunea Europeană în 2004, cetăţenii lor au fost privaţi în mare măsură de ajutorul pentru căutarea unui job, casă sau reduceri fiscale în Marea Britanie până în momentul în care lucrau 12 luni continuu în această ţară. Restricţiile au fost limitate în timp, adică la o perioadă de tranziţie de şapte ani de la aderare.

De la 1 mai, aceşti cetăţeni vor fi trataţi exact la fel ca britanicii. Vor avea dreptul să ceară aceste beneficii imediat, atâta vreme cât dovedesc că îndeplinesc condiţiile din ţările de baştină privind şomajul, că sunt în căutarea unei slujbe şi că locuiesc în Marea Britanie. Ultima condiţie se referă la a dovedi că trebuie să fi fost în regat pentru trei luni. }ările vizate sunt Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia şi Slovenia.

“Mâine aş veni”

Cele şapte ţări menţionate mai sus continuă să fie mai sărace decât naţiunile din Europa occidentală, iar salariile şi ajutoarele sunt “mai puţin generoase”, explică Daily Mail. “Eliminarea acestei legi îi va face pe polonezi să se simtă ca acasă în Marea Britanie, de unde nu vor pleca niciodată”, explică profesorul Krystyna Iglicka, expert în migraţie de la Centrul pentru Relaţii Internaţionale din Varşovia.

“M-aş muta şi mâine în Regatul Unit, dacă ajutoarele de la stat ar egala salariul pe care îl primesc aici, de 510 euro lunar”, a declarat un barman polonez de 20 de ani, citat de Daily Mail.

“Ajutorul de şomaj din Marea Britanie e mai mare decât salariul din Ungaria şi mi s-a spus că pot primi banii de cum ajung acolo”, spune şi o tânără de 22 de ani din Budapesta. “Deocamdată, nu intenţionez să fac asta, dar ar fi bine să existe o astfel de securitate financiară”, continuă fata, care spune că, dacă ar fi nevoie, ar putea lucra drept îngrijitoare sau bonă în Londra.

Costurile statului

Home Office spune că nu se poate estima numărul imigranţilor care vor veni în ţară, după schimbarea legii, dar precizează că aceştia ar costa statul în jur de 30 de milioane de lire sterline. Această sumă ar fi echivalentă unui număr de 30.000 de imigranţi.

Autorităţile britanice spun că schimbarea legilor nu va însemna, pur şi simplu, că oamenii pot veni în Marea Britanie să ceară bani şi locuinţe, pentru că vor fi “teste stricte”. Însă legea a trebuit revizuită, pentru a fi în conformitate cu normele UE în ceea ce priveşte libertatea de mişcare. Un sondaj făcut printre cetăţenii britanici a relevat că 80% dintre aceştia cred că străinii care sunt în stare să lucreze, dar sunt şomeri de peste un an, ar trebui să presteze muncă în folosul comunităţi. De asemenea, jumătate dintre britanici cred că ajutoarele sunt “prea generoase”.

Părerea oamenilor

Noua lege nu i-a lăsat indiferenţi pe britanici, nemulţumiţi că peste numai câteva zile vor fi egali cu imigranţii est-europeni. “OK, deci câţi dintre britanici au cerut locuinţe şi ajutor de şomaj în Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Republica Cehă, Slovacia sau Slovenia?”, scrie Andy Lincs un comentariu la articolul din Daily Mail.

“Strămoşii noştri trebuie să se fi rostogolit în morminte dacă ar vedea asaltul pe care l-am permis pe ţărmurile noastre”, adaugă acesta nemulţumit. “Pleava care ne-a condus ne-a distrus”, scrie un alt cititor, care se recomandă “Angry Brit” (Britanicul furios). “Cred că e dezgustător faptul că britanicilor care muncesc din greu le sunt tăiate din fonduri, cum este indemnizaţia de creşterea copilului, din care nu se va acorda decât 70 la sută”, scrie Charlotte, mamă a doi copii. Femeia critică modul guvernului britanic de a gestiona banii.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version