in

Anunț favorabil făcut de un ministru pentru românii care locuiesc în Marea Britanie și vor statut de rezident după Brexit


Anunțul ministrului Ciamba pentru românii care locuiesc în Marea Britanie și vor statut de rezident după Brexit: ministrul delegat pentru Afaceri Europene a anunţat, într-o postare pe Twitter, că românii care locuiesc în Marea Britanie vor avea timp până la finalul anului 2020 să se înregistreze pentru statutul de rezident.

”Veşti însorite de la Londra, în pofida ceţii Brexit. Cu ocazia unei convorbiri telefonice, ministrul de stat pentru Europa, Chris Pincher, a reconfirmat drepturile cetăţenilor europeni/români care locuiesc în Marea Britanie, chiar şi în cazul unui Brexit fără acord, l-am asigurat de reciprocitate în ceea ce priveşte cetăţenii britanici. (…) Angajamentele Guvernului Marii Britanii sunt confirmate, toţi cetăţenii europeni/români care locuiesc în Marea Britanie la data Brexit au timp până la 31 decembrie 2020 să se înregistreze pentru statutul de settled or pre-settled, drepturile lor sunt menţinute”, a scris George Ciamba, pe Facebook.

Guvernul britanic a renunţat la planul de a anula libertatea de circulaţie pentru imigranţii din state UE imediat după producerea Brexit şi va acorda cetăţenilor europeni drept de şedere temporară pe o perioadă de trei ani, informează agenţia de ştiri Reuters.

Anunţul,făcut luna trecută de Guvernul de la Londra privind anularea bruscă, imediat după Brexit, a dreptului automat al cetăţenilor UE de a locui şi munci în Marea Britanie, a provocat confuzie.
Deși românii din UK sunt pe primul loc la înregistrarea pentru votul prin corespondență, ambasadorul Dan Mihalache face un apel către Guvern: ”Prelungiți termenul!”

Doar 140.000 de români, din aproximativ 500.000, s-au înregistrat pentru a obţine noul statut de şedere în UK